MisstÀnks ha tillverkat 172 termosbomber

Vanliga termosar fyllda med explosiva Àmnen har pÄ senare Är anvÀnts vid en rad sprÀngdÄd i Sverige. TvÄ mÀn i SkÄne stÀlls nu inför rÀtta misstÀnkta för ha tillverkat upp emot 170 termosbomber, men det har inte gÄtt att bevisa att laddningarna har sÄlts vidare till kriminella gÀng.

Sommaren 2020 hittades tio gröna termosbomber i en resvÀska i ett kÀllarförrÄd pÄ HÀssleholmen i BorÄs. PÄ tre av stubinerna hittades dna frÄn en 49-Ärig man frÄn norra SkÄne, som vÄren 2021 Ätalades för bland annat förberedelse till allmÀnfarlig ödelÀggelse.

Sommaren 2020 hittades tio gröna termosbomber i en resvÀska i ett kÀllarförrÄd pÄ HÀssleholmen i BorÄs. PÄ tre av stubinerna hittades dna frÄn en 49-Ärig man frÄn norra SkÄne, som vÄren 2021 Ätalades för bland annat förberedelse till allmÀnfarlig ödelÀggelse.

Foto: Polisens förundersökning

Brott2022-01-31 05:00

De tvĂ„ mĂ€nnen frĂ„n norra SkĂ„ne – en 49-Ă„ring och en 24-Ă„ring – har Ă„talats misstĂ€nkta för förberedelse till allmĂ€nfarlig ödelĂ€ggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Fallet rör tillverkning av sĂ„ kallade termosbomber och i dag inleds rĂ€ttegĂ„ngen i HĂ€ssleholms tingsrĂ€tt.

– De har under en lĂ„ng tid under 2019 inhandlat Ă„tminstone 24 kilo svartkrut, 172 termosar och 190 meter stubintrĂ„d och av det har de gjort termosbomber, sĂ€ger Ulla Karlbrink, kammarĂ„klagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till TT.

Tio gröna termosbomber i BorÄs

De bÄda mÀnnen nekar till brott helt och hÄllet. Det har inte gÄtt att bevisa att termosbomber har sÄlts vidare till kriminella för att anvÀndas vid sprÀngdÄd, men sommaren 2020 hittas tio gröna termosbomber i en resvÀska i ett kÀllarförrÄd i ett lÀgenhetshus i BorÄs. PÄ tre av dem pÄtrÀffades 49-Äringens dna pÄ tÀndstubinen.

Ett knappt Är tidigare, hösten 2019, har tvÄ liknande gröna termosbomber anvÀnts vid ett sprÀngdÄd mot entrén till BorÄs Tidning. En av dem detonerar aldrig och visar sig innehÄlla svartkrut, urea (gödningsmedel) och grus.

– Man har inte hittat nĂ„got dna pĂ„ den bomben, men den Ă€r preparerad pĂ„ samma sĂ€tt som de andra, sĂ€ger Karlbrink.

49-Äringens dna finns dock pÄ stubinen till en odetonerad silverfÀrgad termosbomb som hittas vid ett sprÀngdÄd mot en bilverkstad i Fosie i Malmö i mitten av oktober 2019, dÀr tvÄ av fyra utplacerade termosbomber exploderade.

Inget samhÀllsproblem innan 2019

– Den koppling vi har kunnat hitta till sprĂ€ngdĂ„d Ă€r Malmöbomben, men dĂ€remot har vi inte kunnat sĂ€ga att det Ă€r han som har sprĂ€ngt dĂ€r. Det finns uppgifter om att de bĂ„da (24-Ă„ringen och 49-Ă„ringen) inte har varit i Malmö nĂ€r bomberna har briserat, sĂ€ger Ulla Karlbrink.

I förundersökningen finns en sammanstĂ€llning frĂ„n det nationella bombskyddet om termosbomber i Sverige. En analytiker skriver att ”under 2018 fanns inte termosbomber som ett problem i samhĂ€llet, utan det Ă€r en företeelse som dykt upp under företrĂ€desvis senare delen av 2019”.

Rapporten rör endast Ă€renden dĂ€r det nationella bombskyddet har varit inkopplat och totalt rör det sig om 25 beslagstillfĂ€llen eller sprĂ€ngdĂ„d. FrĂ€mst handlar det om platser i SkĂ„ne, men förutom de tvĂ„ fallen i BorĂ„s har termosbomber hittats vid beslag eller anvĂ€nts vid sprĂ€ngdĂ„d Ă€ven i Stockholm, GĂ€vle, Östersund, Karlstad och TrollhĂ€ttan.

– Det jag har kunnat Ă„tala för Ă€r att de tvĂ„ mĂ€nnen har gjort bomber. Sedan har de kanske överlĂ„tits till andra. SĂ„ mĂ„ste det nĂ€stan vara med tanke pĂ„ att det har briserat bomber pĂ„ sĂ„ mĂ„nga olika stĂ€llen. I SkĂ„ne har det varit mycket, men det har funnits över allt i Sverige den hĂ€r typen av bomber, sĂ€ger Ulla Karlbrink.

Erbjöd mÀngdrabatt?

Kommunikation mellan 49-Ă„ringen och andra personer gĂ„r att tolka som att det finns bomber att köpa och styckpriset verkar ha legat pĂ„ runt 1 000 kronor, men nĂ„gon form av mĂ€ngdrabatt verkar rĂ„da. "Vi tar inte 1000 ens om man tar 100 st", stĂ„r det i ett meddelande som 49-Ă„ringen ska ha skickat.

Ett vittne uppger i polisförhör att det möjligtvis Àr "gÀng i Malmö" som Àr köpare och att det har gjorts kopior pÄ 49-Äringens "bomber nere i Malmö, som hade haft dÄlig kvalité" och som det hade "klagats pÄ".

Runt 70 av de 172 termosar som den 49-Ärige mannen ska ha köpt har varit en unik variant, frÀmst gröna, som endast har tillverkats för ett lÄgprisvaruhus.

– Han kan ju naturligtvis ha köpt fler, men det vi kan konstatera Ă€r att han har köpt 172 termosar och jag menar att alla har inhandlats i syfte med att göra termosbomber.

NÀr polisen i januari 2020 genomförde en husrannsakan mot mannens verksamhetslokaler i en ort utanför HÀssleholm hittades endast Ätta termosar, fem silverfÀrgade och tre gröna.

– Hans förklaring Ă€r att termosarna har anvĂ€nts. De ska ha delats ut vid exempelvis filminspelningar, sĂ€ger Ă„klagaren.

49-Äringen försvarar sig med att hans företag har varit inriktat pÄ filmproduktion och hÀvdar att det ska vara en förklaring till varför man hittat tio kilo svartkrut och en del stubintrÄd i lokalerna. Att hans dna har hittats pÄ sammanlagt fyra termosbomber förklarar han med att han har sÄlt stubintrÄd.

InnehÄllet frÄn en av termosbomberna. Materialet ser ut att bestÄ av svartkrut, prillad urea (gödningsmedel) och grus eller smÄsten.
InnehÄllet frÄn en av termosbomberna. Materialet ser ut att bestÄ av svartkrut, prillad urea (gödningsmedel) och grus eller smÄsten.
Fakta: De Ă„talade

PÄ mÄndagen inleds en rÀttegÄng i HÀssleholms tingsrÀtt om ett Ätal som frÀmst handlar om tillverkning av sÄ kallade termosbomber. Upprinnelsen till Àrendet Àr en sprÀngning vid en entré till BorÄs Tidning i september 2019. Ett föremÄl detonerar, men en oförstörd grön termosbomb finns kvar pÄ platsen.

HÀr Àr de Ätalade:

+ 49-Ă„ringen och 24-Ă„ringen

MisstÀnkta för förberedelse till allmÀnfarlig ödelÀggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De bÄda greps i januari 2020 efter ett tillslag mot 49-Äringens verksamhetslokaler pÄ en ort utanför HÀssleholm. Mannen har dels ett företag som sysslar med paketering av godis och dels en ideell förening som ska bedriva filmproduktion.

Enligt Ätalet ska mÀnnen ha köpt in Ätminstone 24 kilo svartkrut, urea (gödningsmedel), krutstubin och 172 termosar för att göra termosbomber. Exempelvis kvittoutdrag visar pÄ inköp av sÄvÀl termosar som svartkrut. De bÄda nekar till brott.

De Ätalas Àven misstÀnkta för grovt narkotikabrott sedan 3,2 kilo amfetamin hittats i lokalerna. 49-Äringen Ätalas ocksÄ för vapenbrott och 24-Äringen för brott mot vapenlagen.

+ Bröderna

TvĂ„ bröder – 26 och 28 Ă„r gamla – Ă„talas misstĂ€nkta förberedelse till allmĂ€nfarlig ödelĂ€ggelse. Detta sedan en grön termosbomb hittats i deras bilverkstad, som ligger i samma byggnad dĂ€r 49-Ă„ringen ocksĂ„ hyr lokaler. I andra hand yrkar Ă„klagaren att de bĂ„da har gjort sig skyldiga till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Bröderna hÀktades under hösten 2019 och misstÀnktes inledningsvis för att ha försett gÀrningsmÀn med sprÀngmedel till dÄdet mot BorÄs Tidning i september samma Är. DÄ anvÀndes en liknande grön termosbomb som senare hittades i brödernas bilverkstad.

De bÄda Ätalas Àven för narkotikabrott av normalgraden.

Ingen av de fyra sitter i nulÀget hÀktade. Bröderna slÀpptes i december 2019. 49-Äringen och 24-Äringen slÀpptes i juli 2020 efter att ha suttit hÀktade sedan januari respektive mars samma Är.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!