Misstänkt för mord på vårdboende begärd häktad

Den man som misstänks ha mördat en anställd på ett vårdboende i Enköping erkänner mord – och har begärts häktad. Efter mordet har de boende flyttat från vårdhemmet, och personalen erbjuds samtal med en psykoterapeut.

Blommor vid grinden till ett vårdboende i Enköping där en ung kvinna i personalen dödades på torsdagen.

Blommor vid grinden till ett vårdboende i Enköping där en ung kvinna i personalen dödades på torsdagen.

Foto: TT

Brott2022-11-18 08:44

Polis larmades till vårdboendet i Enköping vid halv ett på torsdagseftermiddagen. När polisen kom dit hittades en anställd kvinna i 20-årsåldern död. En man som bor på vårdboendet greps på platsen. Sent på kvällen kom beskedet att mannen, som är i 20-årsåldern, är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Mannen larmade själv polisen, han ringde 112 , säger åklagaren Elin Blank till TT.

Hon berättar att ett första förhör har hållits med den misstänkta mannen och att han erkänner mordet.

– Mannen har lämnat sin berättelse och jag vet inte om det behövs ytterligare något förhör i dag, säger Elin Blank.

Begärd häktad

Åklagaren begärde på fredagen att mannen ska häktas, på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkt för mord.

Häktningsförhandlingen ska hållas i Västmanlands tingsrätt på lördag, och är planerad att börja klockan 13.

Blank beskriver att polisen under fredagen fortsätter den tekniska undersökningen samt håller vittnesförhör.

Gruppbostaden öppnade i oktober av vårdföretaget Serigmo care som har verksamheter i Mälardalen och södra Sverige. Där finns sex lägenheter för personer med främst psykiska funktionsnedsättningar.

– Vi har omhändertagit situationen. Boende och personal får stöd och hjälp, Vi försöker se till att de har det så bra som det går i den här situationen, säger Charlotte Högman, vd på Serigmo care.

– Jag har aldrig varit med om en sådan allvarlig händelse under mitt yrkesliv. Självklart är jag jätteledsen, säger hon.

Boende har flyttat

Hon har satt i gång flera processer under fredagsmorgonen. Charlotte Högman anmäler händelsen till Arbetsmiljöverket, enligt en rutin för dödsfall på jobbet. Hon gör också en lex Sarah-anmälan till Ivo, som har tillsynen över socialtjänsten samt hälso- och sjukvården.

Företaget har inte tillträde till boendet på fredagen när polisen fortsätter sina undersökningar, så de boende har flyttats därifrån.

– Jag var där hela eftermiddagen i går och samtalade. I dag fortsätter det med möten, och de anställda får samtala med en psykoterapeut som vi har knuten till vår verksamhet, säger Charlotte Högman.

Fakta: Gruppboende

En gruppbostad består av egna lägenheter för de boende samt gemensamma utrymmen som kök, matsal och vardagsrum. Vård- eller stödpersonal finns plats, ofta dygnet om.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ska säkra rättigheter för personer med omfattande och varaktiga funktionshinder, både intellektuella och andra. Boende är en del av detta och en gruppbostad inom LSS kan drivas av kommuner, vårdbolag eller stiftelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!