Misstänkt företagsspion gripen på Preem

En person har gripits och anhållits misstänkt för företagsspioneri på Preems raffinaderi i Göteborg. –Utredning pågår intensivt, säger åklagare James von Reis.

En person är anhållen misstänkt för företagsspioneri i Göteborg. Arkivbild.

En person är anhållen misstänkt för företagsspioneri i Göteborg. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Brott2023-04-14 11:38

Det var under torsdagseftermiddagen som insatsen genomfördes på Hisingen i Göteborg, vilket flera medier tidigare rapporterar. En person greps, och anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för företagsspioneri – den högre misstankegraden.

– I går, 19.37, anhöll jag en person på sannolika skäl misstänkt för företagsspioneri i Göteborg. Utredning pågår intensivt för att genom information från företaget få veta närmare vad som hänt, säger kammaråklagare James von Reis.

Han vill inte säga något om personens kön, ålder eller nationalitet.

– Det cirkulerar mycket uppgifter som jag varken vill bekräfta eller dementera.

Inte Preemanställd

Enligt von Reis finns det inte några indikationer på att någon annan skulle vara inblandad.

Dani Backteg, presschef på Preem, bekräftar att polisen under torsdagen hämtade en person på företagets raffinaderi i Göteborg.

– Individen i fråga är inte Preem-anställd, utan anställd hos en underleverantör till oss. I övrigt kan vi inte ge mer information utan hänvisar till polisen, säger han.

Åklagare James von Reis konstaterar att företagsspioneri inte "på något sätt" är klassat som brott mot rikets säkerhet.

"Känner ingen oro"

– Det som jag har fått veta som ska ha hänt är inget som gör att jag spontant känner någon oro. I så fall hade jag lämnat det vidare till åklagare som jobbar med den typen av säkerhetsärenden, säger han och tillägger:

– Det finns inte grund för något annat än misstanke om vanligt företagsspioneri.

Även Göteborgspolisen är förtegen om händelsen.

– Med hänsyn till ärendets art, men också att det är ett tidigt skede, kan jag inte säga mer ändå, eftersom det råder förundersökningssekretess, säger Caroline Karlsson, presstalesperson vid polisen.

Fakta: Företagsspioneri

Lagen om företagshemligheter innehåller bestämmelser om skadestånd, vitesförbud och straff vid obehöriga angrepp på företagshemligheter. Syftet är att hindra att hemlig information från näringsidkare olagligen anskaffas, utnyttjas och röjs.

Med företagshemligheter avses information om affärs- eller driftförhållanden som inte är allmänt kända, uppgifter som är avsedda att hemlighållas och sådant vars röjande syftar till att skada företaget i fråga ur konkurrenssynpunkt.

Den som utan företagets samtycke på olika sätt röjer, anskaffar eller tillgängliggör företagshemligheter kan dömas för företagsspioneri till skadestånd eller fängelse i upp till två år. För grovt brott gäller fängelse i högst sex år.

Källa: Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!