Misstänkt pojke flyttad till annan del av landet

Pojken som misstänks för mordförsök och grov våldtäkt mot barn i Skellefteå har flyttats till en annan del av landet. Flickan som attackerades vårdas fortfarande på sjukhus, uppger åklagaren.

Den misstänkte pojken är inte längre kvar i Skellefteå. Arkivbild.

Den misstänkte pojken är inte längre kvar i Skellefteå. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-07-18 16:47

Flickan är under 15 år och hon hittades i ett skogsparti i stadsdelen Morö Backe den 7 juli. På måndagen meddelade polisen att den misstänkte pojken är i en annan del av landet eftersom det finns en hotbild mot honom och hans familj.

– Det är en trygghetsskapande åtgärd, säger lokalpolisområdeschefen Lars Westermark.

Oro bland föräldrar

Den senaste tiden har det också funnits en oro bland föräldrar som bor i Morö Backe och det har även hållits "någon demonstration" med anledning av händelsen, berättar Westermark. Dessutom har ärendet diskuterats på internet.

– Det har varit en hätsk debatt både i sociala medier och i kommentarsfält.

Den misstänkte pojken är under 15 år, enligt folkbokföringen. Men nu har åklagaren beslutat att en medicinsk åldersbedömning ska genomföras.

Om det klarläggs att den misstänkte hade fyllt 15 år vid tillfället då brottet skedde så kan det bli aktuellt med åtal, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. Resultatet från åldersbedömningen väntas tidigast i mitten av augusti.

Vårdas på sjukhus

I ett mejl till TT skriver åklagaren Irene Falk att den skadade flickan fortsatt vårdas på sjukhus och att hon inte har hörts i utredningen. Det finns i nuläget inga planer på att förhöra henne.

Personer under 15 år kan inte frihetsberövas. Lars Westermark kan inte svara på om pojken är på fri fot eller inte. Tidigare har polisen hänvisat sådana frågor till socialtjänsten i Skellefteå som inte kommenterat uppgifter som berör personliga förhållanden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!