Misstänkt rörbomb hittad i centrala Uddevalla

Strax före lunch slog en polis larm. Utanför polishuset i centrala Uddevalla låg något som såg ut som en rörbomb.

Strax före lunch slog en polis larm. Utanför polishuset i centrala Uddevalla låg något som såg ut som en bomb. Flera kvarter i centrala Uddevalla spärrades av. Arkivbild.

Strax före lunch slog en polis larm. Utanför polishuset i centrala Uddevalla låg något som såg ut som en bomb. Flera kvarter i centrala Uddevalla spärrades av. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2021-11-24 13:32

Efter några timmars dramatik kunde det Nationella bombskyddet ta hand om föremålet. Och polisen blåsa faran över.

– Bombskyddet har varit på platsen och säkrat föremålet. Det finns inte kvar på platsen, utan ligger i en så kallad sprängkula. Det kommer att transporteras bort för att undersökas och destrueras på annan plats, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Det var omkring halv elva som föremålet upptäcktes. Flera kvarter i centrala Uddevalla spärrades av och Nationella bombskyddet kallades in. På kulturskolan mitt över gatan, en skola och andra byggnader uppmanades alla att hålla sig inomhus och att hålla sig borta från fönstren.

– Bombgruppen gör ett så kallat närsök för att se att det inte finns fler grejor. Efter det kommer vi att häva avspärrningarna, säger Fuxborg vid 13-tiden.

Polisen har upprättat en anmälan om försök till allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi bedömde att den kunde vara skarp. Men med säkerhet vet vi inte. I sådana här situationer finns bara två lägen, säger Fuxborg.

I september bombhotades Uddevalla tingsrätt i samband med en rättegång. Polismannen som hittade föremålet kom just från tingsrätten där han vittnat i en rättegång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!