Misstänkts ha skickat porrbrev – i 25 år

Mannen i 70-årsåldern misstänks ha skickat porrbrev till unga frikyrkliga kvinnor över hela landet – i 25 års tid. Nu misstänks han för över hundra fall av sexuell ofredande.

En äldre man misstänks för över hundra fall av sexuellt ofredande. Arkivbild.

En äldre man misstänks för över hundra fall av sexuellt ofredande. Arkivbild.

Foto: Emil Langvad/TT

Brott2023-07-07 09:00

Det första bekräftade brevet skickades 1997. De sista postades i juni i år.

Mottagarna var unga kvinnor runt om i Sverige, 20–30 år gamla, som de allra flesta var aktiva i en frikyrklig församling.

– Det är ungefär 50 målsäganden vilket gör att vissa har fått ett brev, vissa två och vissa tre, säger Karl Fridén, tillförordnad chef vid sektionen för utredning av specialstraffrättsliga brott i polisregion Väst.

Dna-träff

Sammanlagt handlar det om 125 brottsärenden, varav 58 har preskriberats eftersom det är mer än fem år sedan de skickades.

Breven innehöll sexuellt och pornografiskt innehåll. I en del fanns också urklipp eller foton från porrtidningar. Från breven har polisen under årens lopp fått fram en dna-profil, men inte haft någon misstänkt att koppla den till. Förrän nu.

– Analyser av innehållet i breven och omständigheter runt omkring gjorde att man kom fram till att det skulle kunna vara den här personen. Då topsade vi honom och det stämde överens med dna-profilen från breven, säger Karl Fridén.

"Inte vanligt"

Den misstänkte är en man i 70-årsåldern bosatt i Västsverige. Utredningen pågår och han sitter i nuläget inte häktad.

TT: Var även mannen aktiv i frikyrkoförsamlingen?

– Det vill jag inte gå in på.

Karl Fridén säger att den långa tidsperioden under vilken brotten har pågått gör fallet relativt ovanligt.

– Tyvärr är det inte ovanligt att män skickar brev med oönskat innehåll till kvinnor. Men just i den här sammansättningen – brev, lång period, återkommande – så är det inte vanligt förekommande,.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!