Mördade mamma och bror – döms till vård

En 19-årig man knivhögg i mars sin mamma och bror till döds i familjens villa i Luleå. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, skriver SVT Nyheter Norrbotten.

Luleå tingsrätt. Arkivbild.

Luleå tingsrätt. Arkivbild.

Foto: Susanne Lindholm/TT

Brott2023-07-20 14:12

Den nionde mars, strax efter klockan sex på morgonen, larmades polis och ambulans till en villa i Luleå. En man hade vaknat av vad han senare beskrivit som "fruktansvärda avgrundsvrål" och när han kom ner till nedervåningen hittade han sin fru och äldre son skadade på golvet.

Strax utanför ytterdörren såg han sin yngre sonen stå beväpnad med en kniv. Sonen, 19 år gammal, gick in i huset igen och började följa efter pappan med kniven i handen. En stund senare gick han ut igen och mannen kunde låsa dörren.

När ambulanspersonalen kom fram till platsen kunde de konstatera att personerna som attackerats var döda. Både mamman och den äldre sonen hade huggits ett stort antal gånger med kniv.

19-åringen har i förhör erkänt mord men ändrade sig under rättegången och hävdade att det rörde sig om dråp.

Trots att mannen anses lida av en allvarlig psykisk störning yrkade åklagaren på livstids fängelse. Försvaret yrkade på rättspsykiatrisk vård, en bedömning som delas av Luleå tingsrätt som dömer mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!