Mördades efter anmälan om våldtäkt

En 26-årig man polisanmäldes för våldtäkt. En månad senare hittades han hängd i ett träd. Nu åtalas fyra tonårsbröder och en flicka för mord. –Man har planerat och genomfört det här tillsammans, säger åklagare Lina Elfwing vid en pressträff.

I april hittades en 26-årig taxichaufför död i ett naturområde i Enköping. Arkivbild.

I april hittades en 26-årig taxichaufför död i ett naturområde i Enköping. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2023-09-25 09:24

I februari polisanmälde den då 15-åriga flickan mannen för en våldtäkt som ska ha begåtts förra sommaren, något SVT Uppsala först rapporterade.

Enligt polisen var anmälan "väldigt vag" och prioriterades ned. När hon en dryg månad senare kallades till ett första målsägarförhör var mannen död, hängd i ett avlägset skogsområde, och flickan frihetsberövad misstänkt för mord.

– I förhör med henne konstaterar vi att personen hon har anmält är den mördade mannen, och då lades utredningen ned, säger åklagare Moa Blomqvist till SVT.

Andreas Pallinder, utredningschef vid Uppsalapolisen, är kritisk till att våldtäktsutredningen lades åt sidan.

– Hade vi kommit vidare i den utredningen så hade rent teoretiskt ett mord kunnat förhindras, säger han vid måndagens pressträff.

"Avrättning"

Det var den 1 april som den 26-årige taxichauffören hittades död i ett naturreservat av polisens hundpatrull. Mannen, hemmahörande i Stockholm, hade då varit anmäld försvunnen i en vecka. I hans taxibil, som hittades 500 meter från mordplatsen, hade taxametern, enligt SVT, stått på i flera dygn.

Fallet har uppmärksammats stort då de mordmisstänkta, utöver flickan, är fyra tonårsbröder mellan 16 och 18 år.

Av stämningsansökan framgår att ungdomarna köpt rep och tejp, och att flickan stämt träff med offret för att lura honom till brottsplatsen. Väl där mördades mannen genom att hängas i ett träd, "vilket haft karaktären av en avrättning".

– Redan innan han hittades var personerna intressanta i ärendet utifrån att vi kunde se att pengar fördes över från målsägandens konto till en av de misstänkta under tiden vi letade efter honom.

Dna-spår

Bevisningen består bland annat av dna-spår på rep och ansiktsmasker, vittnesmål om att de åtalade berättat om planer på att "döda en våldtäktsman" och fynd av offrets tillhörigheter hos flera av de åtalade.

De misstänktas mobiltelefoner har enligt utredningen kopplats upp mot en mast i närheten av mordplatsen den aktuella kvällen.

Alla fyra bröder nekar till brott. Flickan har enligt åklagarna medgivit att hon har förmått offret att komma till platsen i syfte att han ska misshandlas och rånas.

Ytterligare två minderåriga personer åtalas för penningtvätt sedan de, enligt åklagaren, tagit emot pengar som förts över från offrets konto. En tredje person åtalas för övergrepp i rättssak.

Rättegången är tänkt att inledas i Uppsala tingsrätt den 3 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!