Pojken häktades under fredagseftermiddagen, rapporterar Aftonbladet.
17-åringen misstänks för försök till utpressning, två fall av anstiftan till försök till utpressning samt anstiftan till försök till mord. Brottsplatsen är enligt häktningsframställan det Sis-hem där han är placerad.
En 20-årig man misstänks för försök till utpressning och försök till mord. Även han häktades under fredagen, meddelar åklagarmyndigheten på sin hemsida.
Åtal ska vara väckt den 17 augusti.
Fritogs i våras
Det var under natten mot tisdagen som en man i 25-årsåldern skadades i samband med att något detonerade vid en lägenhetsdörr i ett flerbostadshus.
Mannen, som ska ha befunnit sig ganska nära dörren under explosionen, fördes till sjukhus men hans skador bedömdes inte vara livshotande.
Den misstänkte 17-åringen dömdes i juni i Svea hovrätt för mord sedan han skjutit ihjäl en man på ett gym i centrala Stockholm i mars förra året. Straffet blev fyra års sluten ungdomsvård, som avtjänas på Sis-hem.
Tidigare under våren fritogs pojken under uppmärksammade former av beväpnade personer i samband med ett tandläkarbesök i Södertälje. Han höll sig därefter gömd i en dryg vecka innan han greps på nytt.
Både SVT och Aftonbladet har med hänvisning till källor rapporterat att polisen misstänker att sprängningen i tisdags var riktad mot en anställd vid ett Sis-hem i Södertälje. Den personen ska dock inte ha varit den man som skadades i attacken. Motivet uppges ha varit att den anställda vägrat att smuggla in en mobiltelefon på Sis-hemmet.
Sis har inte velat kommentera uppgifterna och hänvisar till polisutredningen.
"Helt oacceptabelt"
"Det är helt oacceptabelt och djupt stötande för hela rättssystemet om uppgifterna stämmer att sprängningar sker i syfte att hota och utpressa personal vid Statens Institutionsstyrelses (Sis) verksamheter", säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall i en skriftlig kommentar till TT.
Hon hänvisar till att regeringen vidtagit en del åtgärder för att komma till rätta med säkerhetsproblemen. Bland annat utreds om unga som är intagna ska ha rätt till elektroniska kommunikationstjänster. Regeringen vill också att personer som är under 18 men begått allvarliga brott ska avtjäna sina straff i särskilda ungdomsfängelser.
Vidare ska hela organisationen för Sis-hemmen ses över.