Den 20 oktober förra året sköts en man ihjäl i en bil i en av Södra Länkens tunnlar, nära Gullmarsplan i södra Stockholm.
Utredningen visar att mannen, som körde bilen, sköts med fyra skott i huvudet och att skotten avlossades från höger baksäte där den nu dömde 19-åringen satt.
19-åringen har erkänt att han höll i vapnet, men nekar till brott. Södertörns tingsrätt dömer honom dock för mord, till tio och ett halvt års fängelse.
Det är ungefär i linje med åklagaren Daniel Jonssons yrkande, som sänktes på grund av mannens uppgifter i ett annat mordfall.
– Jag anser att uppgifterna som han har lämnat har varit av avgörande betydelse för utredningen, därför yrkade jag på ett lägre straff. Jag yrkade på tolv års fängelse, säger Daniel Jonsson.
– Jag kan inte berätta om det andra ärendet eftersom det pågår en förundersökning där. Men det ska vara uppgifter som är av väsentlig betydelse, att det går att komma vidare, som att väcka åtal eller få en person dömd.
"Brutal verklighet"
Kronvittneslagen började gälla den 1 juli i fjol. Daniel Jonsson tror att fler fall framöver kommer att kunna lösas tack vare att kriminella lämnar uppgifter i utbyte mot strafflindring.
– Lagen har ju tillkommit för att bryta tystnadskulturen gentemot rättsväsendet inom kriminella miljöer, säger han.
Ett bra exempel är att det fanns ytterligare två personer i bilen när skotten avlossades i fjol. Trots att de båda männen själva satt häktade en längre tid valde de att inte berätta något om mordet i biltunneln.
– Det är så förbjudet i de kretsar som de rör sig i att prata med representanter för rättsväsendet, konstaterar Daniel Jonsson.
– Det här målet ger en bild av den brutala verklighet som unga män från särskilt utsatta områden befinner sig i. Då blir ju kronvittneslagen intressant, jag tror att vi kommer att få se mer av det i framtiden.
Samtliga inblandade i fallet är hemmahörande i Eskilstuna och var kända av polisen där sedan tidigare.