Nära nio års fängelse för narkotikabrott

En man döms till åtta år och nio månaders fängelse för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott.

Bevsiningen mot mannen bestod i huvudsak av uppgifter från krypterade chattjänster. Arkivbild.

Bevsiningen mot mannen bestod i huvudsak av uppgifter från krypterade chattjänster. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brott2022-11-24 04:15

"Uppsala tingsrätt dömer den tilltalade för två fall av synnerligen grovt narkotikabrott, två fall av grovt narkotikabrott, 19 fall av grovt penningtvättsbrott och 51 fall av penningtvättsbrott av normalgraden. Tingsrätten beslutar även att bland annat förverka pengar som den tilltalade har tjänat på brottsligheten", säger Ulf Walther, rådman vid Uppsala tingsrätt och rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Mannen har suttit häktad sedan han utlämnats till Sverige efter att ha gripits i Spanien i juni förra året på svensk begäran.

Den huvudsakliga bevisningen i målet bestod av uppgifter från flera krypterade tjänster, däribland Encrochat.

Den dömde har erkänt penningtvättsbrott och medgett fler av de omständigheter som åklagaren presenterade. Han nekade dock till narkotikabrott och hävdade bland annat att en annan person använt hans telefon.

"Tingsrätten har dock funnit det utrett att den invändningen inte kan stämma utan tingsrätten håller den tilltalade ansvarig för all den krypterade kommunikationen från telefonen", säger Ulf Walther.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!