Nationalpark drabbad av omfattande vedstölder

Energikrisen har lett till vedbrist, något som nu också märks i Tyresta nationalpark söder om Stockholm – i form av omfattande vedstölder, rapporterar Aftonbladet.

En man anträffades i Tyresta nationalpark medan han höll på att såga upp ett träd. Arkivbild.

En man anträffades i Tyresta nationalpark medan han höll på att såga upp ett träd. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Brott2022-10-30 21:03

Besökarna brukar få ta del av färdighuggen ved i lådor som de kan använda vid eldstäderna. Men sedan i somras har nationalparkschefen Jonas Ekstrand märkt att mer ved än vanligt har försvunnit.

Det som är än värre är att besökare även börjat såga av grenar och hela träd.

– Vi tog en kille med motorsåg för ett tag sedan som höll på att såga upp träd vi hade fällt. Han sade att han skulle elda med det hemma och tyckte han hade rätt att ta det här, vilket han såklart inte hade, säger Ekstrand till tidningen.

Han säger att parkförvaltningen blivit tvungen att anställa fler naturvårdare och vakter. Blir man tagen på bar gärning med att avverka träd riskerar man att ställas inför rätta.

– Det räknas som miljöbrott och kan ge böter eller i värsta fall fängelse. Liknande fall har gett böter på upp till 30 000 kronor.

Den biologiska mångfalden är beroende av att döda träd får ligga och förmultna, och det är därför viktigt att låta fallna kvistar, grenar och träd ligga kvar på marken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!