Norrköpingsexplosion: "Evakuerad genom fönster"

Omkring 150 personer drabbades av morgonens explosion och brand i ett bostadshus i Norrköping. –Jag trodde att jag skulle se personer dö framför mina ögon, det var en väldigt konstig känsla, säger en boende till lokala medier.

Skadorna är omfattande efter explosionen i bostadshuset i Norrköping.

Skadorna är omfattande efter explosionen i bostadshuset i Norrköping.

Foto: Fredrik Schlyter/TT

Brott2023-09-03 06:49

På foton och videoklipp från tidigare under dagen syntes stora eldslågor slå ut och rök välla upp från fastighetens tak. Delar av taket har också rasat in.

– Jag kan bekräfta att det är någon form av explosion som skett, sade räddningsledare Per Nisser till SVT under förmiddagen.

Brann på balkongen

En av de boende högst upp i huset berättar att han vaknade av brandlarmet.

– Det var fullt med rök i lägenheten och matvarorna hade ramlat ner från skafferiet. Det brann utanför dörren så vi fick vänta på brandkåren och blev evakuerade genom fönstret, säger han till TT.

Elvira Subasic vaknade av att det luktade rök i lägenheten och såg att det brann på balkongen, berättar hon för Norrköpings Tidningar.

– Jag trodde att jag skulle se personer dö framför mina ögon, det var en väldigt konstig känsla, säger hon till tidningen.

En annan person som bor i huset bredvid vittnar om omfattande skador.

– Väggen vid innergården buktar ut så det måste varit en kraftig explosion. Det ryker väldigt mycket, säger mannen till TT.

Två anhållna

Larmet kom strax före klockan 06 på söndagsmorgonen. En explosion hade då orsakat omfattande skador i trapphuset, samtidigt som en brand uppstått.

Två personer greps och anhölls senare.

– Vi har numera två gripna, en man och en kvinna, sade Tommy Thorngren, polisens presstalesperson till TT tidigare under söndagen.

De är misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Totalt evakuerades omkring 150 personer från sina hem, enligt polisen. Vid 11.30-tiden var branden under kontroll, enligt räddningstjänsten, och det fanns då inte längre någon spridningsrisk.

Pågående våldskonflikt

Platsen spärrades av och även nationella bombskyddet kallades in för att undersöka detonationen.

Om händelsen kan kopplas till tidigare våldsdåd i staden är än så länge för tidigt att säga, uppgav polisen tidigare.

– I hela Östergötland, men även i Norrköping, har vi haft en pågående våldskonflikt under en tid, det är klart att vi tittar på den typen av bakgrund. Men i det här tidiga skedet vet vi än så länge inte det, sade polisens presstalesperson tidigare under söndagen.

Stora delar av taket har rasat in.
Stora delar av taket har rasat in.
Fakta: Våldsvågen i Norrköping

Sedan den 20 juli har flera våldsdåd inträffat i Norrköping.

På kvällen den 20 juli avlossades skott mot en villa i Hageby, en stadsdel i södra delen av Norrköping.

Under natten mellan den 21 och 22 juli inträffade en skottlossning i sydvästra delen av Norrköping i stadsdelen Klockaretorpet, då skott avlossades mot en bilfirma.

Samma natt larmade även en boende i Klockaretorpet om att en person har varit på väg att skjuta mot dennes bostad. Händelsen rubricerades som grovt olaga hot, enligt Norrköpings Tidningar.

Under lördagen den 22 juli hittades ett misstänkt föremål som hade kastats in genom fönstret på en bilfirma i stadsdelen Butängen. Polisen konstaterade senare att föremålet var skarpt.

Natten mellan den 24 och 25 juli inträffade en skottlossning i centrala Norrköping. På plats konstaterade polisen skador i en port.

Natten mot den 27 juli inträffade en explosion i ett flerfamiljshus i centrala Norrköping. Minst två personer skadades av glassplitter.

Källa: TT, lokala medier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!