Norsk oro för svenskt gängvåld över gränsen

Efter tisdagens skjutning av en svensk man i Norge växer oron i landet för att gängvåldet ska spilla över gränsen. "Det är dags att agera. Om inte kommer vi snart ha 'svenska förhållanden'", varnar ordföranden för det norska polisförbundet Unn Alma Skatvold regeringen i ett uttalande på onsdagen.

Skjutning av en svensk man i norska Moss på tisdagen kopplas till gängkriminalitet. Nu finns en oro i Norge för att den svenska våldsvågen ska sprida sig västerut.

Skjutning av en svensk man i norska Moss på tisdagen kopplas till gängkriminalitet. Nu finns en oro i Norge för att den svenska våldsvågen ska sprida sig västerut.

Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Brott2023-11-30 04:26

En svensk man i 30-årsåldern sköts med flera skott i staden Moss, söder om Oslo, på tisdagseftermiddagen.

Mannen vårdas på sjukhus med allvarliga skador, men hans tillstånd ska inte vara livshotande.

Ingen har ännu gripits för skjutningen, men polisen misstänker att den har koppling till gängkriminalitet. Det har spätt på oron i Norge för att den pågående våldsvågen i Sverige ska sprida sig västerut.

Oro för utvidgning

På en fråga från VG om Foxtrotnätverket, ett av de kriminella gäng som driver våldsvågen i Sverige, svarar Kjetil Tunold, underrättelsechef på den norska rikskriminalpolisen Kripos:

– De står i spetsen för våldsvågen i Sverige, och vi har sett att de har en enorm våldskapacitet. Det finns en oro för att de kan utvidga detta till Norge.

Kripos har redan sagt att svenska kriminella nätverk är verksamma över nästan hela Norge och att man kan se tecken på svenskt inflytande över norsk organiserad brottslighet. Det handlar till exempel om att gängkriminella beställer grova brott av personer i samma kretsar i Sverige, säger Kjetil Tunold.

"Svenska förhållanden"

Även det norska polisförbundet varnar för utvecklingen mot vad man kallar för "svenska förhållanden". Enligt ordföranden Unna Alm Skatvold måste regeringen agera genom att stärka polisens beredskap för att undvika att hamna i samma situation som grannlandet.

"När statsminister Jonas Gahr Støre upprepade gånger – senast i dag – säger att han ser mycket allvarligt på situationen, undrar jag vad han tänker göra åt det", säger hon i ett uttalande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!