Notan för upploppen: Minst 3,7 miljoner kronor

Bilar brändes, ett garage brandhärjades och stenar kastades mot polisen. Nu åtalas sju ungdomar för upploppen i Malmöstadsdelen Rosengård i början av september – kostnaden för skadorna beräknas till minst 3,7 miljoner kronor.

Sju ungdomar åtalas för upploppen i Rosengård den 3 september i år. Arkivbild.

Sju ungdomar åtalas för upploppen i Rosengård den 3 september i år. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-12-01 11:35

Upploppen startade i Rosengård efter en koranbränning vid Värnhemstorget, som ligger i en annan del av staden, tidigare under dagen den 3 september.

Över 40 personbilar ska ha satts i brand – majoriteten av dem ska ha totalförstörts. Åtta polisfordon fick skador. Den totala kostnaden är minst 3,7 miljoner kronor. Ytterligare ett 20-tal fordon ska ha skadats när ett garage brandhärjades, men det framgår inte i åtalet vad kostnaden för dessa skador landar på mer än att det rör sig om ett "mycket högt belopp".

Samtliga sju ungdomar, som är i åldern 15–18 år, åtalas vid Malmö tingsrätt för grovt blåljussabotage. Två av dem – en 16-åring och en 17-åring – åtalas även för grov mordbrand för att ha tänt på bilar i garaget. Den 16-årige pojken åtalas också för mordbrand av normalgraden – enligt åtalet ska han ha startat bränder i bilar parkerade på gatan.

Åklagaren vill även att tingsrätten prövar skuldfrågan genom en så kallad bevistalan mot en pojke som var 13 år vid upploppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!