– Vi har en operativ insats som pågår och samverkar med polisflyget och givetvis också Forsmarks egen säkerhetsorganisation, säger Eronen vid 21-tiden på måndagen.
Larmet till polisen inkom vid 16.30-tiden.
– Man kontaktade polisen och berättade att man kunde se minst en drönare som rörde sig över kärnkraftverket. Det där sätter i gång febril polisaktivitet så klart, där man försöker lokalisera dels drönaren och dels drönarpiloten.
Tre i fredags
På plats såg även polispersonal föremålet och gjorde bedömningen att det rörde sig om en drönare. Eftersom drönare kan styras från långa avstånd är det ett "jättearbete" som sätts i gång, enligt Eronen.
En helikopter har deltagit i utredningsarbetet, men ingen misstänkt person är gripen.
Måndagskvällens larm kommer bara dagar efter fredagens drönarflygningar. Enligt Säkerhetspolisen siktades då drönare vid kärnkraftverk på tre olika håll i landet: vid Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.
I de fallen larmades polisen av personal och skyddsvakt vid anläggningarna.
Säpo har tagit över förundersökningen av förra veckans händelser.
Säpo kommenterar
Också måndagens händelse kommer att hamna på Säpos bord, även om brottsrubriceringen inte är klar, säger Jonas Eronen.
– Operativt arbetar vi med det nu. Men med all säkerhet kommer själva utredningen gå till Säkerhetspolisen.
Karin Lutz, presstalesperson vid Säpo, säger att man har en nära dialog med polisen om de här ärendena men att det alltjämt är polisen som ansvarar för måndagens observation.
– Just nu är de (polisen) ansvariga. Men det kan komma att ändra sig beroende på ärendets karaktär, säger hon.
Polisen i Stockholm utreder även en drönarflygning över centrala Stockholm och slottet under lördagen som brott mot skyddslagen och luftfartslagen. Enligt Expressen har Säpo informerats även om den händelsen, och drönaren beskrivs som två meter bred och "av militär typ".