Ny våldsvåg – bostäder i Stockholm beskjutna

Två lägenheter i Stockholmsområdet besköts natten mot torsdagen. Tidigare på kvällen blev en man bortförd i centrala Stockholm – tre män misstänkta för människorov har anhållits. –Vi utesluter inte att alla tre händelserna kan hänga ihop, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

En lägenhet i Farsta i södra Stockholm besköts med flera skott under natten till torsdagen.

En lägenhet i Farsta i södra Stockholm besköts med flera skott under natten till torsdagen.

Foto: Pontus Althin/TT

Brott2023-01-19 04:37

Vid tretiden på torsdagsmorgonen besköts två lägenheter på olika håll i Stockholm, den ena i Farsta i södra Stockholm, den andra i Husby i nordvästra Stockholm.

– Tillvägagångssätten har varit snarlika vid båda skjutningarna. En gärningsman har begett sig upp i ett lägenhetshus, i det första fallet i Farsta, och skjutit ett flertal skott in i en lägenhet. Skotten har penetrerat lägenhetsdörren och gått in i bostaden, säger Ola Österling.

Sju minuter senare hände samma sak i ett lägenhetshus i Husby – en gärningsman sköt flera skott genom en dörr till en lägenhet.

Fortsättning på våldsdåd

Ingen skadades vid de båda lägenhetsskjutningarna. De utreds som mordförsök.

Vittnen till skjutningarna har förhörts och polisen kartlägger också personerna som bor i husen.

– Det finns väldigt intressanta vittnesuppgifter i åtminstone ett av fallen. Bland annat tror vi att ett vittne mött gärningsmannen, säger Ola Österling.

Han säger att nattens skjutningar är en fortsättning på den våg av grova brott som skett i Stockholm de senaste två veckorna.

Man bortförd

Några timmar tidigare, på onsdagskvällen, fick polisen larm om att en person frihetsberövats av tre andra män i centrala Stockholm.

– Han blev ofrivilligt bortförd från platsen och vi kunde senare lokalisera honom till en mellansvensk stad där vi även grep tre misstänkta gärningsmän, säger Ola Österling.

Mannen som fördes bort skadades inte. De tre gripna männen anhölls senare, två är i 30-årsåldern och en är i 40-årsåldern. Samtliga misstänks för människorov och två av dem för grovt vapenbrott.

Om fallet kan vara kopplat till skjutningarna vet polisen inte ännu.

– Det är inte sannolikt men vi utesluter ingenting, säger Ola Österling, som inte heller utesluter fler gripanden.

Veckans våldsdåd i Stockholm.
Veckans våldsdåd i Stockholm.
Fakta: Veckans våldsvåg i Stockholm

17 januari detonerade en sprängladdning nära Nytorget på Södermalm i centrala Stockholm och förstörde entrén och fasaden till en restaurang.

18 januari skadades minst tre våningar i en kraftig explosion vid ett kontorshus i Kista. Ingen person bodde i fastigheten.

18 januari, sent på kvällen, förs en man bort i centrala Stockholm. Under natten grips tre män i en mellansvensk stad och mannen hittas, oskadad.

19 januari klockan 03.06 fick polisen larm om att någon skjutit flera skott genom en lägenhetsdörr i ett flerfamiljshus i Farsta.

19 januari klockan 03.13 skjuter en gärningsman flera skott in i en lägenhet i Husby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!