Nya vittnen – avgörande dag i Tovefallet

Fyra olika rättsläkare ska säga sitt om hur 21-åriga Tove dog. Dessutom ska en av de åtalade kvinnorna korsförhöras på nytt av den andras försvarare. Dagens förhandling kommer att bli avgörande i nya Toverättegången.

Under tisdagen ska fem nya förhör hållas i Tove-rättegången. Bild från första rättegångsdagen.

Under tisdagen ska fem nya förhör hållas i Tove-rättegången. Bild från första rättegångsdagen.

Foto: Adam Ihse/TT

Brott2023-10-10 05:00

När mordet på 21-åriga Tove nu prövas i Göta hovrätt ser tisdagen ut att bli den mest avgörande dagen. Inte mindre än fem nya förhör ska hållas.

Fallet har till stor del kommit att handla om den exakta dödsorsaken. De två kvinnor, 19 respektive 20 år gamla, som dömdes till livstids fängelse i tingsrätten har gett olika versioner av vad som hände under kvällen då Tove dog.

Olika versioner

Den yngre kvinnan hävdar att hon sov och inte var inblandad alls förrän hon blev väckt och uppmanades att hjälpa till att flytta på kroppen. Den äldre har erkänt att hon tog ett stryptag om Toves hals, men menar att det var kortvarigt och inte dödligt.

20-åringens försvarare har kallat en expert i rättsmedicin som gjort bedömningen att Tove kan ha kvävts till döds av att hon andats in uppkräkt maginnehåll – till skillnad från rättsläkarna som utförde obduktionen, som menar att det är klarlagt att Tove ströps till döds. En av dem ska också vittna under tisdagen.

– Det är synnerligen betydelsefullt ur försvarets synvinkel vad gäller frågan om den korrekta dödsorsaken. Försvaret kommer att göra ett stort nummer av detta, har rättsexperten Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren och tidigare överåklagare, tidigare sagt till TT.

Två experter, två uppfattningar

Dessutom ska två olika experter från Socialstyrelsens rättsliga råd, som till viss del har olika uppfattningar, uttala sig i frågan.

Sammanlagt ska alltså fyra olika rättsläkare höras under tisdagen. Utöver det ska den åtalade 20-åringen också höras igen, på begäran av 19-åringens advokat Peter Gillberg.

Fakta: Det här har hänt

Lördag 15 oktober: 21-åriga Tove försvinner efter en utekväll på en restaurang i centrala Vetlanda.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, nu 19 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls. De häktas senare på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

27 mars: Rättegången i Eksjö tingsrätt drar i gång. Kvinnorna erkänner att de flyttat kroppen, men båda förnekar mord. 20-åringen medger att det uppstått ett bråk och att hon då tagit ett strypgrepp på Tove medan 19-åringen hållit fast Toves händer – men säger att det var kortvarigt och att Tove inte dog av det.

Den yngre kvinnan förnekar all inblandning. Hon uppger att hon sov när Tove dog, och att hon inte vågade säga nej när 20-åringen uppmanade henne att hjälpa till att flytta kroppen.

Onsdag 19 april: Kvinnorna döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Den äldre döms även till skadegörelse för att hon försökt anlägga en brand vid Toves pappas hus. Domen överklagas senare av båda kvinnorna.

Tisdag 3 oktober: Clea Sangborn, som försvarar 20-åringen, anmäler domarna i Göta hovrätt för jäv. Detta eftersom den nya åklagaren Thobias Vilhelmsson tidigare varit anställd vid hovrätten och arbetat nära dem. Hovrätten för västra Sverige kommer på eftermiddagen fram till att det inte finns risk för jäv.

Onsdag 4 oktober: Rättegången i Göta hovrätt inleds. Den fortsätter sedan den 10 och 12 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!