Obehöriga på skjutfält – böter och åtal

En person åtalas och tre får betala böter efter en militärövning på Ravlunda skjutfält på Österlen i september.

Tre har fått betala böter, en fjärde åtalas, efter att ha befunnit sig på Ravlunda skjutfält när militären hade övning. Arkivbild.

Tre har fått betala böter, en fjärde åtalas, efter att ha befunnit sig på Ravlunda skjutfält när militären hade övning. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2021-12-17 11:11

De anmäldes av militärpolis för att de vistades på området som är klassat som skyddsobjekt.

Tre av dem har erkänt och betalat böter, den fjärde åtalas nu i Ystads tingsrätt för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Det finns allvarliga säkerhetsrisker för den som tar sig in på området, understryker åklagare Arvid Wachtmeister i ett pressmeddelande. För militären är det också svårt att bedöma vem som är en oskyldig turist eller svampplockare och vem som är en potentiell fiende som vill skada Sverige, påpekar han.

"Ofta tänker de att det inte är så farligt eller att det inte är någon som märker något, men något så oskyldigt som att plocka svamp strax innanför gränsen till exempelvis ett skjutfält kan medföra att en skjutövning måste avbrytas, vilket kan orsaka höga kostnader för Försvarsmakten", säger Arvid Wachtmeister i pressutskicket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!