Oftare cannabispåverkan vid dödligt våld

Det har blivit vanligare att personer som är inblandade i dödliga våldsbrott är påverkade av cannabis, visar en ny studie. Drogen har även blivit ett allt vanligare motiv vid konflikter och bråk med dödlig utgång.

Det blir allt vanligare att cannabis finns med i bilden vid dödliga våldsdåd. Arkivbild. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Det blir allt vanligare att cannabis finns med i bilden vid dödliga våldsdåd. Arkivbild. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Helena Landstedt/TT

Brott2022-02-23 19:22

Antalet skjutningar och andra brott kopplade till den kriminella miljön har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. Samtidigt har andelen våldsbrott som på olika sätt kan kopplas till cannabis ökat, enligt en ny studie från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES).

I Stockholms län uppgick andelen brott där offer eller gärningsperson var påverkade av cannabis eller där drogen fungerade som motiv till 56 procent mellan 2016 och 2019. Det är en kraftig ökning jämfört perioden 2008–2011, då motsvarande siffra låg på 23 procent.

Ett av fyra fall

Även för övriga landet gick siffran upp mellan de två perioderna, från 15 till 22 procent. Sammanslaget fanns cannabis på något sätt med i bilden i ett av fyra fall av dödligt våld i Sverige 2008–2019.

– Den vanligaste kopplingen vi har sett är att förövare eller offer är påverkade av cannabis i samband med brottet, säger Sven Granath, kriminolog och författare till rapporten.

Han understryker samtidigt att man inte har studerat hur drogerna påverkar aggressivitetsnivån.

– Men det är en indikation på att rekreationsvanorna för droger har förändrats ganska mycket hos dem som har en antisocial livsstil.

Konkurrens om marknaden

Det ökande våldet med dödlig utgång syns tydligt också när det gäller försäljningen av cannabis. Och även om ökad konsumtion är en viktig förklaring tyder forskningsresultaten även på att ett ökat utbud spelar en central roll för utvecklingen.

– Man kan säga att det finns en relativt stor konkurrens om marknaden och inte bara en konkurrens om varan, alltså drogen.

Sven Granath pekar på att digitaliseringen har spelat en avgörande roll för det ökade utbudet. Med hjälp av den nätbaserade kommunikation, snabba betalningar och möjligheten att tillfälligt hyra bostäder via tjänster som Airbnb har hela kedjan från smuggling till försäljning förenklats, vilket har inneburit att fler ser möjligheter att ge sig in på den illegala marknaden.

– Med den här utvecklingen följer en ökning av cannabisrelaterade konflikter och våld, framför allt vid försäljningen och distributionen.

Fakta: Cannabis och dödligt våld

Antal och andel fall av dödligt våld med koppling till cannabis (antingen som motiv eller där offer eller gärningsperson var påverkade)

Stockholms län:

2008–2011: 13 (23 procent)

2012–2015: 12 (20 procent)

2016–2019: 44 (56 procent)

Hela perioden: 69 (36 procent)

Övriga landet:

2008–2011: 23 (15 procent)

2012–2015: 40 (25 procent)

2016–2019: 38 (24 procent)

Hela perioden: 103 (22 procent)

Källa: Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!