Människohandel är enligt polisen den tredje mest lukrativa brottstypen efter handeln med vapen och narkotika.
– Det är ett prioriterat område i polisens arbete. Vi sätter nu fokus på just prostitution och människohandel för att kunna identifiera och förhoppningsvis lagföra kopplare, människohandlare och sexköpare. Vi vill också hjälpa de särskilt utsatta personer som påträffas inom ramen för det här området, säger Evelina Olsson.
– Det handlar om missbrukande personer, exploatering av utsatta och minderåriga och andra extra utsatta.
TT: Har ni sett en ökning av prostitutionen i regionen?
– Det som vi har sett är att prostitutionen i stort sett har försvunnit från gatan och flyttat ut på nätet. Där erbjuds sexuella tjänster över hela landet och vi har kunnat se att antalet unika sexannonser under förra året var 12 000 i Sverige, vilket är omfattande.
Svårt att utreda
Sexhandel förekommer via sexannonser på internet och på massagesalonger i främst större städer, men också på mindre orter, enligt Olsson.
Vilka slags insatser det handlar om vill hon inte gå ut med i förväg.
– Det är både en inriktning mot prostitution och människohandel, men det är också väldigt svårt att utreda eftersom offren inte vill medverka.
TT: Misstänker ni människohandel bakom sexannonserna?
– Vi ska nu se om det kan ligga samma grupperingar bakom annonserna, och det är de som vi vill komma åt – de som systematiskt utnyttjar personer i vinstsyfte.
Sexsajter har ökat kraftigt
En stor del av dagens prostitution sker genom sexköpssajter, ofta kallade eskortsajter, på nätet.
Antalet sajter har ökat kraftigt sedan 2014 – från 10 till 32. Nyligen anmälde ett antal organisationer, som arbetar mot sexhandel och våld mot kvinnor, fyra stora svenska sexköpssidor. På sidorna fanns i augusti 668 annonser med kvinnor som sålde sex i Sverige.
Organisationerna vill att ägarna till sidorna utreds för koppleri, människohandel och penningtvätt – och i förlängningen att sidorna, som organisationerna kallar "digitala bordeller", stängs ned.
– Fanns inte de här forumen så skulle det försvåra ganska rejält för köpare, sade bland annat Mikael Lins, chef för spangruppen på Stockholmspolisens människohandelssektion, till TT i oktober.