För många barn är sommarlovet fyllt av aktiviteter och familjehäng. För andra blir det en period med mer ensamtid – och kanske mer skärmtid. Det kan öka risken för att utsättas för sexuella brott på nätet.
– Vi har sett att tid vid skärm i kombination med att man inte har någon vuxen att prata med är två riskfaktorer. Det är ett problem hela året tyvärr, men det blir ännu mer ett problem när man inte kan gå till skolsyster eller bolla med en klasskompis, säger Hanna Thermaenius.
Ytterligare en dimension kommer av att samhället i stort har blivit mer digitalt under pandemin.
– Vi ligger fortfarande back på att barn har kommit i gång med fritidsaktiviteter och spontana utelekar. Många har byggt upp sina sociala kontakter i spelvärlden till exempel. Det kan vara positivt, men det ökar också risken för den typen av övergrepp, säger Hanna Thermaenius.
Ingen brottsökning
Även Sophie Josephson, rådgivare på barnrättsorganisationen Ecpat, delar bilden.
– När barnen är i skolan har de ofta inte tillgång till nätet på samma sätt. Hemma tillbringar barn ofta mer tid på nätet, och mer tid innebär såklart en möjlighet att risken ökar, säger hon.
Polisen ser ingen ökning av anmälda sexbrott mot barn under sommaren – men det kan vara svårt att förstå vad det är som gör att brottsstatistik går i vågor, säger Björn Sellström, kommissarie vid Nationella operativa avdelningen inom polisen. Läggs det till exempel mer resurser på en viss typ av brottslighet kan statistiken öka eftersom fler brott upptäcks.
– Vi vet också att om man har kampanjer, som vi till exempel hade förra året där vi försökte lära barn att riskminimera på nätet, så kan det göra att anmälningsfrekvensen går upp för att man helt enkelt får en vetskap om att man är utsatt för brott, säger han.
Däremot tror även han att risken kan bli större på sommaren.
– Absolut. Ju fler möjligheter offer och förövare får att närma sig varandra desto större blir risken att något händer, säger Björn Sellström.
Viktigt att prata
Inför sommarlovet kan det vara extra viktigt att som förälder eller annan vuxen prata med barn om vilka risker som finns, anser alla tre. Ju yngre barnet är desto bättre, men det är aldrig försent.
– Prata även kring bra och roliga saker som händer på nätet, så att man är en del av barnens liv på samma sätt som när de är utanför nätet. Var intresserad, be dem förklara vad de gör och prata om vad som är okej och vad som inte är okej, säger Sophie Josephson.
Förbud och förmaningar fungerar sällan, snarare ökar det risken för att barnet inte vågar berätta om de blir utsatt för något. I stället bör man ha ett öppet samtal om samtycke, gränser och vad som är tillåtet och inte. Inte minst för att det ibland kan vara andra barn, och inte vuxna, som till exempel sprider nakenbilder.
– Det är ett samtal som vuxna alltid behöver ha med sina barn, oavsett om det är sommarlov eller inte. Men det är klart att om barnet tillbringar mer tid på nätet så bli det extra viktigt, säger Sophie Josephson.