Ola Bini frias efter fyra år: "Vi vann!"

Efter fyra år i juridiskt limbo i Ecuador har den svenske programmeraren Ola Bini friats från anklagelserna om dataintrång.
–Jag är naturligtvis överlycklig. Det var väldigt oväntat, säger han till SVT.

Ola Bini med näven i luften efter att domstolen i Ecuador meddelat att han frias från anklagelserna om dataintrång. Bilden distribuerad av Ola Binis presstalesperson.

Ola Bini med näven i luften efter att domstolen i Ecuador meddelat att han frias från anklagelserna om dataintrång. Bilden distribuerad av Ola Binis presstalesperson.

Foto: Privat

Brott2023-02-01 02:19

Bini är överraskad både över att beskedet kom så snabbt efter tisdagens rättegångsförhandlingar och över att han frias från misstankarna.

– Det är en jättestor seger, men det var bara så oväntat efter allt som hänt, men jag är otroligt glad, säger han till SVT.

Bini uppger att en friande dom från hans perspektiv var det enda rimliga, men att det funnits indikationer på det skulle bli en politisk dom och inte en juridisk.

Han konstaterar att allt inte är över. Domen kan fortfarande överklagas de närmaste dagarna. Förbudet att resa ut ur landet, som gällt i fyra år, kvarstår därför tills vidare, uppger Ekot.

Efter att ha sovit ut ordentligt, så väntar nu ett arbete framåt.

– Vi kommer antagligen jobba väldigt hårt med att få ut meddelandet om vad som hänt här, och använda det för att gå vidare med vår sida av bilden, säger han.

Vågade ej hoppas

Ola Binis pappa Dag Gustafsson skriver i en kommentar till TT:

"Det känns fantastiskt och oväntat. Det har varit så många turer och konstiga saker från domarna sedan rättegången började för ett år sedan."

Han tillägger att "vi är lyckliga även om det inte sjunkit in ännu".

Pappan uppger att trots att Ola Binis försvar kunnat visa att det inte finns bevis mot honom, så har det känts som att det varit bestämt från början att han skulle fällas.

När rätten på tisdagen kallade till pläderingar var det med låga förväntningar Ola Bini infann sig i domstolen. Han uppgav då i telefon för TT att han föredrog att inte ha några förhoppningar alls, eftersom det är mentalt hårdare att hoppas på att något ska gå bra och sedan bli besviken.

Efter elva timmars förhandling i rättssalen i Quito i Ecuador, där Ola Bini bland annat vittnade i fem timmar, meddelade rätten att de skulle dra sig tillbaka för överläggningar och därefter meddela dom.

Var förvånade

Beskedet om att domen skulle meddelas så snabbt förvånade Ola Bini och hans ombud.

Enligt pappan Dag Gustafsson beskrev Ola Bini i sitt vittnesförhör allt som hänt honom sedan han greps 11 april 2019 och "alla övergrepp mot mänskliga rättigheter och hans rätt till försvar och känslorna kring det".

"Jag tror att han nådde fram till domarna", skriver pappan.

Domstolen lyckades enas om ett beslut och meddelade, bara timmar efter avslutad förhandling, att Ola Bini frias från alla anklagelser.

Ola Bini greps i april 2019 på Quitos flygplats, i färd med att kliva på ett flyg till Japan. Anklagelserna mot honom var uppseendeväckande: intrång i det statliga telekombolaget CNT:s datasystem med syfte att destabilisera regeringen och utpressa landets dåvarande president Lenín Moreno.

Tillbakavisat anklagelserna

Moreno slog själv fast att svensken varit del av en "spioncentral" under ledning av Julian Assange. Gripandet av Ola Bini skedde samma dag som Wikileaksgrundaren släpats ut från Ecuadors ambassad i London, där han haft en fristad sedan 2012, och greps av polis.

Bini, som bott i Ecuador sedan 2013, har konsekvent tillbakavisat anklagelserna. Han är förvisso bekant med Julian Assange, men nekar till att ha något med Wikileaks att göra. Hade han dömts för dataintrång riskerade han uppemot fem års fängelse.

Någon närmare bevisning mot Bini presenterades aldrig, och exakt vad Ola Bini misstänktes för är oklart. Åtalet mot honom har ifrågasatts av FN:s särskilda sändebud för yttrandefrihet och en lång rad människorättsorganisationer har engagerat sig i målet. Försvaret har hela tiden hävdat att åtalet är politiskt motiverat.

Fakta: Tidslinje i Ola Bini-fallet

11 april 2019: Ola Bini grips på flygplatsen i Quito, anklagad för intrång i det statliga ecuadorianska telekombolaget CNT:s datasystem. Wikileaksgrundaren Julian Assange, som han beskrivs som en nära medarbetare till, grips samma dag i London.

21 juni 2019: Bini släpps ur häktet efter två månader. Han beläggs med restriktioner, och måste anmäla sig hos åklagarämbetet varje vecka. Han förbjuds att lämna landet i väntan på att rättsprocessen avslutas.

10 oktober 2019: En första förberedande förhandling är planerad att påbörjas, men förhandlingen ställs in. Senare sätts ett nytt datum till 17 februari 2020, men även det skjuts upp till den 17 mars. Förhandlingen skjuts därefter upp på nytt med hänvisning till covid-19.

3 december 2020: En första domstolsförhandling hålls i målet, 1,5 år efter gripandet. Den 16 december hålls ytterligare en förhandling. Båda avbryts efter fyra timmar.

29 juni 2021: Förhandlingen återupptas. Domaren beslutar att Ola Bini ska ställas inför rätta för dataintrång.

11 september 2021: Domstolen meddelar att rättegången inleds den 21–22 oktober. Med 48 timmars varsel ställs rättegången in. Tre veckor senare meddelas nytt datum: 19–21 januari 2022. När de tre dagarna avhandlats återstår fortfarande ett 30-tal vittnen. Domstolen meddelar att rättegången förlängs – men inte när den återupptas.

16 maj 2022: Rättegången återupptas under fem dagar. Återigen avbryts förhandlingen i förtid utan att det kommuniceras när den ska återupptas.

30 augusti 2022: Rättegången är tänkt att avslutas, men ställs återigen in med några timmars varsel och skjuts på framtiden. Enligt domstolen på grund av att det saknas tolk.

21 oktober 2022: Domstolen meddelar att rättegången ska slutföras den 11 november. Rätten sammanträder, men åklagarsidan dyker inte upp, varpå förhandlingen ställs in. Nytt datum sattes till den 31 januari 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!