I februari förra året genomfördes en transport av närmare 400 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen, nordväst om Stockholm. Några timmar efter att den anlänt slog polisen till. Två män, en 40-åring och en 58-åring, som varit iblandade i transporten åtalades senare för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.
Transporten var i själva verket en så kallad kontrollerad leverans som myndigheterna följt hela vägen genom Europa och chauffören var egentligen en tysk tulltjänsteman. Männen hade varken varit medvetna om det eller att "Ivan", en man de samarbetat med kring smugglingen, var en polisinfiltratör.
Förmedlat kontakter
I tingsrätten fälldes båda männen, men hovrätten resonerade annorlunda och friade 58-åringen. Rätten ansåg att han visserligen gjort sig skyldig till medhjälp till brotten genom att han förmedlat kontakter och anordnat möten. Men det är enligt domstolen inte säkert att han hade begått brotten utan den provokation som polisen stått för.
40-åringen har nu överklagat hovrättens dom till högsta instans och vill även han gå fri.
""NN skulle inte ha begått denna eller någon annan liknande gärning om provokationen inte hade skett", skriver försvaret i överklagan och påpekar att mannen sedan tidigare är ostraffad.
Finns osäkerhet
Till saken hör också att det inte är reglerat i svensk lag hur användandet av så kallade provokativa åtgärder får se ut och hur det påverkar straffrättsligt ansvar hos dem som varit föremål för åtgärderna.
Det talar för att målet bör tas upp av Högsta domstolen, anser försvaret som menar att "osäkerhet gällande rättsläget" fått till följd att den ene av de två som provocerades friades, och den andre inte.
Riksåklagaren å sin sida har beslutat att inte överklaga domen då det "inte finns tillräckliga skäl" för det. I en bedömning av domen som gjorts heter det att målet är omfattande och att det i hög grad rör bevisfrågor. Därför blir det tveksamt hur mycket vägledning en prövning i hovrätten egentligen kan ge, enligt Åklagarmyndigheten.
Nu ska Högsta domstolen avgöra om målet ska ges prövningstillstånd eller inte. Det är mycket svårt att få igenom ett sådant. HD får in ungefär 6 000 överklaganden varje år, varav drygt 100 får prövningstillstånd.