Oro över att våldet ska sprida sig i landet

En våldsvåg utan motstycke sveper över Stockholm och Uppsala. På andra håll i landet är det till synes lugnt – men oron över att våldet sprider sig är stor.
–Här finns många konflikter under ytan, som snart skulle kunna blossa upp om de kriminella känner att de får utrymme, säger polisområdeschef Petra Stenkula i Malmö.

Emelie Kullmyr, polisområdeschef Storgöteborg. Arkivbild.

Emelie Kullmyr, polisområdeschef Storgöteborg. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Brott2023-10-10 05:40

Rikspolischefen Anders Thornberg beskriver den senaste tidens eskalerande våldsvåg – som kopplas till konflikter mellan gängkriminella nätverk i främst Stockholm och Uppsala – som "terrorliknande".

Skjutningar och sprängningar inträffar så gott som dagligen, oskyldiga blir måltavlor – barn dödar barn.

Göteborgspolisen har redan skickat upp förstärkningar. Hur många kan Emelie Kullmyr, polisområdeschef i Storgöteborg, inte svara på. Däremot är hon tydlig med att det rör sig om "ett stort antal" och att fler kommer att skickas upp.

– Det ser jag som absolut nödvändigt och alldeles självklart att vi gör. Vi måste hjälpa till och vi har även utrymmet att göra det.

Samtidigt finns oron över spridningseffekter.

– Det finns väl ingen som inte är orolig över att situationen ska komma dit de är, säger Emelie Kullmyr.

"Många konflikter under ytan"

Även i Malmö har personal skickats norrut för att stötta. Samtidigt uppger polisområdeschef Petra Stenkula att man inte får tappa bollen på hemmaplan. Förra veckan blev en man i 25-årsåldern allvarligt skottskadad utanför köpcentret Mobilia. Enligt flera medier har offret koppling till Malmös gängmiljö.

– Här finns många konflikter under ytan, som snart skulle kunna blossa upp om de kriminella känner att de får utrymme.

TT: Finns det en rädsla för att våldsvågen vi ser i Stockholm och Uppsala ska sprida sig till syd?

– Absolut. I fjol såg vi en våldsvåg där det ganska snabbt blev ett par sprängningar och skjutningar. Då gäller det att vi sätter in oerhört snabba åtgärder för att dämpa det, säger Petra Stenkula.

Såväl Göteborg som Malmö har i perioder varit hårt drabbade av det grova våldet. Samtidigt har den senaste tiden varit relativt lugn – trots utvecklingen i Mälardalen. Förklaringen till varför är mångbottnad.

En handlar om att ledande personer i Göteborg och Malmö redan burats in.

– De sitter i häkte eller fängelse, eller så befinner de sig utomlands av annat skäl, säger Petra Stenkula, som också lyfter fram metoden Sluta skjut.

Sluta skjut har varit i gång i Malmö sedan 2018 och går ut på samverkan mellan polisen, Kriminalvården och Malmö stad för att få kriminella att hoppa av.

"Väldigt bra koll på våra kriminella"

Samverkan mellan olika instanser är något som också Emelie Kullmyr lyfter som viktig faktor i kampen mot gängkriminalitet.

– Vi har bland annat ett jättenära samarbete med skolan och det är oerhört viktigt. För ska vi få stopp på detta måste vi stoppa rekryteringen och det börjar med skolan, säger hon.

– Sedan har vi de kommunala bostadsbolagen som jobbar för att få bort trångboddheten och aktörer på arbetsmarknaden som alla jobbar mot samma mål, fortsätter hon.

Även inom polisen i Göteborg arbetar man över avdelningarna för att få en så tydlig bild som möjligt över stadens brottsliga ekosystem.

– Vi har varit väldigt frikostiga med att dela information här i väst. Från områdespolis till spaningssektioner till grova brott. Det gör att vi i dag har ett system där vi har väldigt bra koll på våra kriminella, säger Emelie Kullmyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!