Orsakade kvinnans död – nekar till mord

Kvarlevorna efter den försvunna Malmökvinnan hittades i skogsterrängen i lördags. Nu erkänner hennes tidigare make att han orsakat kvinnans död, men han nekar till mord. –En pusselbit som faller på plats, säger åklagaren Kristina Amilon.

Kristina Amilon, kammaråklagare, intervjuas efter onsdagens häktningsförhandling i Malmö tingsrätt där en 49-årig man omhäktades misstänkt för att ha mördat sin tidigare fru.

Kristina Amilon, kammaråklagare, intervjuas efter onsdagens häktningsförhandling i Malmö tingsrätt där en 49-årig man omhäktades misstänkt för att ha mördat sin tidigare fru.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2021-11-24 09:57

Den 49-årige mannen, som har varit gift med den mördade kvinnan, omhäktades på sannolika skäl misstänkt för mord. Tidigare satt han häktad för människorov.

– Genom det fynd som gjordes i helgen och uppgifterna om identifieringen gjorde jag bedömningen att det rörde sig om ett mord i stället för ett människorov, säger kammaråklagare Kristina Amilon till TT efter omhäktningsförhandlingen i Malmö tingsrätt.

Hittades i skogen

Det var i lördags som en kropp hittades i skogen i Bökeberg i Svedala kommun, strax utanför Malmö, och på onsdagen kom bekräftelsen att det rör sig om kvarlevorna efter den försvunna kvinnan, som var i 30-årsåldern.

När omhäktningsförhandlingen inleddes uppgav försvarsadvokaten Carl Hofvendahl att hans klient erkänner att han orsakat kvinnans död, men att han nekar till anklagelsen om mord.

– Det är naturligtvis en pusselbit som faller på plats. Det stämmer väl kanske överens med hur vi har sett på omständigheterna kring hennes försvinnande, säger Kristina Amilon.

"Klar bild"

Advokat Carl Hofvendahl vill inte lämna några detaljer kring varför 49-åringen erkänner att han orsakat kvinnans död och varför han bestrider ansvar för mord.

– För närvarande är det för tidigt att utveckla vad i detta har bestått och vad det är som de facto har hänt, säger Carl Hofvendahl efter förhandlingen.

Nya förhör väntar med bland annat den misstänkte, men framför allt inväntas ett utlåtande från rättsmedicin om dödsorsaken och om det går att slå fast när kvinnan dödades.

– Den misstänkte har utvecklat vad det är som har hänt, men jag kommer inte gå in på några detaljer. Men vi har en ganska klar bild för oss hur det hela har gått till, säger åklagaren.

Den 49-årige mannen greps i ett tidigt skede efter att kvinnan i 30-årsåldern anmäldes försvunnen i slutet av september.

När åklagaren höll pressträff på Malmös rättscentrum tidigare under onsdagsförmiddagen ville hon av hänsyn till kvinnans anhöriga inte gå in på i vilket skick den avlidnas kropp var när den hittades.

Stort sökpådrag

Polisen har sökt vitt och brett i terrängen i Malmöområdet sedan kvinnan försvann i slutet av september. Vad som till slut ledde fram till att kvinnan hittades vill varken åklagaren eller polisens utredningsledare svara på, inte heller om kroppen var gömd.

Tidigare har polisen berättat att den avlidna kvinnans handväska hittats i Ystad, men att väskan då saknade axelrem. Den saknade axelremmen hittades i lördags, berättar polisens utredningsledare Jonas Karlberg, men han vill inte säga om den låg på den plats där den avlidna kvinnan hittades.

– Det finns olika typer av teknisk bevisning, men även vittnesuppgifter, säger Kristina Amilon.

Den misstänkte mannen ska även genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.

I lördags hittades en avliden person i ett skogsområde i Bökeberg i Svedala kommun. Nu bekräftar polis och åklagare att det är den Malmökvinna som varit försvunnen sedan september. Arkivbild.
I lördags hittades en avliden person i ett skogsområde i Bökeberg i Svedala kommun. Nu bekräftar polis och åklagare att det är den Malmökvinna som varit försvunnen sedan september. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!