Totalt har drygt 116 fängelseår för grovt blåljussabotage dömts ut fördelat på 23 personer efter upploppen i Sveaparken i Örebro, enligt en sammanställning från polisen. Där ingår främst tingsrättsdomar men även några hovrättsdomar.
Under torsdagen dömdes i tingsrätten ytterligare en man till fem års fängelse för grovt blåljussabotage efter Örebroupploppen, skriver NA.
– Grunden (till de fällande domarna) handlar väldigt mycket om den tekniska bevisningen. Det är polisen som har filmat med kroppsburna kameror, det är våra UAS:er (drönare), men det är också material som allmänheten skickat in, säger Sofie Holmqvist, biträdande enhetschef för utredningsenheten på polisen nationella operativa avdelning (Noa), vid en pressträff tidigare i veckan.
Stenar och bränder
Det var under påskhelgen 2022 som den högerextrema politikern Rasmus Paludans "koranbrännarturné" väckte våldsamma reaktioner runt om i landet, vilka till stora delar riktades mot de poliser som var på plats för att bevaka sammankomsterna.
På långfredagen hade Paludan planerat en sammankomst i Örebro, som även den möttes med mycket våldsamma upplopp riktade mot polis på plats i Sveaparken. Stenar kastades, flera polisfordon sattes i brand och många poliser skadades.
Komplexa situationer
– Sådana här situationer med våldsamma upplopp eller hastigt uppkomna situationer är komplexa för våra kollegor, säger Sofie Holmqvist.
Hon fortsätter:
– Händelser sker ofta snabbt och det finns ofta väldigt många personer på plats. Då är det avgörande att kunna filma och sedan i lugn och ro gå kunna gå igenom materialet och bedöma vad personer gjort eller inte gjort. Det stärker vår förmåga att göra objektiva bedömningar och leder till en ökad rättssäkerhet.