I dag meddelas domen mot de två bröder, 17 och 22 år gamla, som åtalats för att ha kört ihjäl sin mamma i Göteborg i fjol. Motivet bakom dådet var enligt åklagaren hedersrelaterat, eftersom familjen motsatte sig mammans nya relation.
Under de senaste åren har flera tusen brott misstänkts ha ett hedersmotiv, visar statistik från Polismyndigheten.
I september 2019 infördes en särskild hedersmarkering i polisens system, som kan användas när det finns anledning att utreda om ett brott kan vara hedersrelaterat. Statistik visar att det för 2020 fanns 1 299 sådana brott markerade, medan det under 2021 ökade till 1 393. Motsvarande siffra för 2022 var 1 540.
"Motivet avgör"
Det vanligaste är att det handlar om brott mot person, till exempel misshandel eller olaga hot.
– Men egentligen så kan i princip alla brott vara hedersrelaterade, det är motivet som avgör. Det kan vara hela spektrumet från ofredande till mord och allt däremellan, säger Jenny Edin, kommissarie och processledare för polisens nationella arbete mot hedersrelaterad brottslighet.
– Det handlar om brott som helt eller delvis har begåtts för att bevara, eller återupprätta, hedern hos en person, familj, släkt eller annan liknande grupp.
Men statistiken är föränderlig och svår att dra skarpa slutsatser utifrån. Ett ärende som initialt markeras som hedersrelaterat kan senare under utredningens gång avmarkeras, och tvärt om. Siffrorna ger därför bara en ögonblicksbild.
– Syftet är att vi ska kunna identifiera de här brotten så tidigt som möjligt, för att man ska kunna göra rätt åtgärder från början. Inte minst i skyddsarbetet med dem som har utsatts eller riskerar att utsättas för brott, säger Jenny Edin.
Ingen ökning
Det går därför inte att säga något om huruvida antalet hedersrelaterade brott har ökat eller inte. Ökningen i statistiken tros snarare bero på en ökad kunskap om problematiken – och om möjligheten att använda sig av markeringen inom polisen.
– Under de senaste åren har både myndigheter och ideella organisationer genomfört många kampanjer som vänt sig både till yrkesverksamma och utsatta. Alla har blivit mycket mer medvetna om problemet och hur utbrett det faktiskt är, säger Jenny Edin och tillägger:
– Men med det sagt så finns det inget som talar för att hedersrelaterat våld och förtryck har minskat i samhället. Det gör det enormt viktigt att alla fortsätter att jobba med frågan.