Paludan misstänks för hets mot folkgrupp

Rasmus Paludan misstänks för hets mot folkgrupp efter en koranbränning i Malmö i samband med påskupploppen förra året, rapporterar Kvällsposten.

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan misstänks för brott efter förra årets koranbränning. Arkivbild.

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan misstänks för brott efter förra årets koranbränning. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2023-03-10 11:22

Den 16 april i fjol höll den högerextreme provokatören och politikern en sammankomst vid rastplatsen Skånegården i Malmö, och brände då ett exemplar av koranen. Sammankomsten föranledde de upplopp som timmarna därefter bröt ut i staden.

Förundersökningen, som enligt tidningen inleddes i veckan, gäller hets mot folkgrupp, förolämpning och förgripelse mot tjänsteman. Den misstänkte är Rasmus Paludan.

– Det finns ingen ytterligare misstänkt i nuläget, säger kammaråklagare Adrien Combier-Hogg till Kvällsposten.

Att utredningen inte kommit i gång förrän nu, nästan ett år senare, handlar enligt Combier-Hogg om "utredningstekniska skäl", inte om att Paludans aktioner fått ny uppmärksamhet i samband med Natoprocessen.

Däremot har det försämrade säkerhetsläget inneburit problem med att få till förhör.

– Framförallt med allt det kring Natoprocessen så finns det en förhöjd hotbild, enligt Adrien Combier-Hogg.

Sedan Rasmus Paludan bränt ytterligare en koran, i Stockholm i januari, har polisen nekat minst två koranbränningar med hänvisning till "en förändrad hotbild".

Rasmus Paludan själv nekar till alla brottsanklagelser.

Fakta: Påskupploppen

Upploppen i flera städer i Sverige våren 2022 startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin "valturné" i Sverige brände kopior av koranen.

Under påskhelgen besökte han – eller planerade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Efter upploppen rapporterades över 300 olycksfall och tillbud i polisens system. Av dem betraktas över hälften som allvarliga eller mycket allvarliga i arbetsmiljöhänseende.

Flera personer har redan dömts eller åtalats för inblandning i upploppen och fortfarande pågår utredningar kring tiotals personer på flera orter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!