Pojke döms för planerad skolattack

Den 16-åriga pojken planerade en attack mot en skola i Göteborgsområdet tidigare i år. Nu döms pojken för förberedelse till mord.

I den åtalade 16-åringens rum fanns bland annat flera knivar och föremål med nazistiska symboler. På måndagen meddelade Alingsås tingsrätt dom i målet.

I den åtalade 16-åringens rum fanns bland annat flera knivar och föremål med nazistiska symboler. På måndagen meddelade Alingsås tingsrätt dom i målet.

Foto: Polisens förundersökning

Brott2023-11-06 11:11

Enligt tingsrätten i Alingsås motsvarar brottets straffvärde upp till fyra års fängelse för en vuxen person.

Men eftersom pojken var 15 år vid tillfället för gärningen motsvarar straffmätningsvärdet tio månaders fängelse. För att döma honom till fängelse krävs dock synnerliga skäl – något tingsrätten inte anser att det finns. I stället döms pojken till ungdomsövervakning i tio månader.

Ungdomsövervakning infördes 2021 och innebär bland annat att den som avtjänar straffet har regelbundna träffar med frivården och inte får lämna bostaden under särskilda tider.

Vanligtvis övervakas detta med fotboja.

Pojke pekas ut

Det var tidigare i år som planerna på skolattacken smiddes.

Pojken hade införskaffat knivar, skyddsväst och maskering med dödskallemotiv för den planerade attacken. Han hade också skrivit en lista med personer på skolan han ville döda eller skada.

I synnerhet pekas en pojke ut som ett tilltänkt offer.

16-åringen ägnade mycket tid åt högerextrema grupper på sociala medier, där han utbyter tankar med likasinnade. Han kom, enligt polisens utredning, också i kontakt med två personer som tidigare utfört skoldåd.

Den ena är dömd för att ha knivhuggit en lärare och en elev i Kristianstad i fjol, den andra för att ha knivhuggit en lärare i Eslöv 2021.

Nekar till brott

Trots bevisningen nekar den nu dömde pojken till brott. I polisförhör uppgav han att han radikaliserats och att planerna bara var ett sätt att få utlopp för sina fantasier.

– Jag hade nog inte vågat göra något, sade han till polisen.

Men tingsrätten anser att faran för brottets fullbordan inte varit ringa och dömer honom mot sitt nekande.

Han döms även för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och ska betala drygt 50 000 kronor i skadestånd till den elev som pekades ut på listan.

Fakta: Ungdomsövervakning

Ungdomsövervakning är en ny påföljd som började gälla den 1 januari 2021.

Påföljden ska tillämpas i fall där varken ungdomsvård eller ungdomstjänst utgör en tillräckligt ingripande straffrättslig reaktion med hänsyn till brottslighetens straffvärde och art, samt den unges tidigare brottslighet.

Rätten bestämmer tiden för ungdomsövervakning till lägst sex månader och högst ett år.

I påföljden finns tre obligatoriska föreskrifter:

En skyldighet att regelbundet träffa en särskild koordinator inom frivården.

Förbud mot att använda alkohol, narkotika och vissa andra hälsofarliga medel.

Förbud att lämna bostaden på helgkvällar och helgnätter, så kallad helghemarrest.

I stället för hemhelgarrest kan det bli andra begränsningar i hur den unge får röra sig i samhället, till exempel en skyldighet att vara på en viss plats eller ett förbud att vara på en viss plats. Förbudet övervakas normalt med fotboja.

Utöver detta kan Kriminalvården besluta även om andra föreskrifter.

Ungdomsövervakning är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet.

Källa: Regeringen, Kriminalvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!