Pojke förnekar gängmord på jämnårig: "Chockad"

Den 16-åring som misstänks ha skjutit ihjäl en jämnårig pojke på en restaurang söder om Stockholm vidhöll sin oskuld när han förhördes i rätten under torsdagen. Han lämnade för första gången en förklaring till vad han gjorde där, men svarade i övrigt "inga kommentarer".

Mordet kopplas till en gängkonflikt mellan Foxtrot- och Dalennätverken och förhandlingen hålls till stora delar i den bunkerliknande säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.

Mordet kopplas till en gängkonflikt mellan Foxtrot- och Dalennätverken och förhandlingen hålls till stora delar i den bunkerliknande säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Brott2023-10-05 15:42

Fallet har kopplingar till det senaste årets blodiga gängkonflikter i Stockholm, då mordet tros vara en hämnd för en skjutning mot en anhörig till Rawa Majid, utpekad ledare för det kriminella Foxtrotnätverket.

Enligt åtalet har pojken dödat offret, en 15-årig pojke, genom att skjuta honom i huvudet inne på en sushirestaurang i Skogås centrum söder om Stockholm den 28 januari. Åklagaren menar att han tagit på sig uppdraget mot en betalning på 100 000 kronor.

16-åringen har tidigare inte velat svara på polisens frågor, men när han under torsdagen förhördes i den bunkerliknande säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt hade han en fragmentarisk berättelse att lämna.

– Jag blev ombedd av en person att det kommer komma en taxi som jag ska ta för att träffa en eller flera personer. Sedan när jag kommer till Skogås träffar jag en eller flera personer. Sedan tror jag vi kommer till något centrum, så blir jag ombedd att stanna kvar lite längre ifrån den här sushirestaurangen. Sedan ser jag på avstånd genom fönstret vad som händer. Jag blir chockad så jag springer därifrån.

Familjens säkerhet

Han vidgår därmed åklagarens påstående om hur han har tagit sig till platsen och medger att han har varit i närheten av mordet, men vill i övrigt inte lämna några förklaringar på åklagarens frågor.

– Det finns olika anledningar, med tanke på min säkerhet och min familjs säkerhet. Mer än så vill jag inte kommentera, säger han när åklagaren frågar varför.

Hans försvarare Björn Sandin säger till TT att pojken försöker berätta så mycket han kan.

– Den viktiga punkten är naturligtvis för domstolen att reda ut vem det är som har agerat inne på den här sushirestaurangen. Det tycker jag framgår tydligt att han inte är den personen.

TT: Är det en framgångsrik väg att bara svara "inga kommentarer"?

– Det är klart om man vill bygga trovärdighet så är det generellt en bra sak att kunna ge en ganska sammanhängande berättelse som bygger på detaljer, men det kan finnas anledningar till varför man inte anser sig kunna göra det.

Meddelanden i signal

Bevisen mot pojken består bland annat av chattmeddelanden från appen Signal, där det syns hur mordet planeras och även hur man agerar efteråt. De misstänkta förnekar dock att de kan bindas till chattarna på det sätt som påstås.

Under dagen förhördes även en annan 16-åring, som misstänks för underlåtenhet att avslöja mord. Han påstås ha haft kontakt med mördaren och känt till att ett mord var på väg att utföras – vilket han själv berättade om i ett förhör tidigt i utredningen.

I det filmade förhöret, som visades i domstolen på torsdagen, syns pojken gråtande och i ett närmast panikliknande tillstånd. Han säger att allt han vill är att bli frisläppt.

– Jag vill bara svara på de frågorna ni ställer så jag har en chans att få komma hem, säger han med skakig röst.

– Jag vill inte bli inblandad. Jag vill bara vara en normal pojke med ett normalt liv.

När han senare släpptes och bytte försvarare drog han tillbaka sitt erkännande, ett nekande han stod fast vid under sitt förhör i rätten.

– Allt var en lögn.

– Du sade detta eftersom du ville hem? frågade försvararen.

– Ja, delvis.

Rättegången är planerad att avslutas nästa vecka.

Polisavspärrningar vid Skogås centrum söder om Stockholm efter mordet den 28 januari. Arkivbild.
Polisavspärrningar vid Skogås centrum söder om Stockholm efter mordet den 28 januari. Arkivbild.
Fakta: Konflikt mellan Foxtrot och Dalen

En stor del av de skjutningar och sprängningar som skett i Stockholmsregionen under framför allt första halvan av 2023 kopplas av polisen till en konflikt mellan de så kallade Foxtrot- och Dalennätverken.

Konflikten bottnar i konkurrens om narkotikamarknader mellan nätverken som båda bedriver storskalig narkotikaverksamhet i angränsande områden och vill expandera. Konflikten har främst rört anspråk på narkotikamarknaden i Stockholm och Sundsvall. Utöver det drivs konflikten enligt polisen av en vilja att hämnas tidigare våldsdåd.

Konflikten intensifierades i slutet av 2022 och har fram till april i år resulterat i ett 40-tal våldsdåd, däribland mord, mordförsök och sprängningar. Dessa har huvudsakligen skett i Stockholm, men även i Sundsvall och Uppsala.

Källa: PM om konfliktbeskrivning från polisen


Fakta: Tio åtalade efter mordet i Skogås

Totalt tio personer är åtalade efter utredningen om mordet på 15-åringen i Skogås centrum den 28 januari 2023.

16-åring: Åtalad för mord och grov vapenbrott

21-åring: Åtalad för stämpling till mord

16-åring: Åtalad för stämpling till mord samt grovt skyddande av brottsling.

18-åring: Åtalad för förberedelse till mord

18-åring: Åtalad för förberedelse till mord. Även åtalad för narkotikabrott och penningtvättsbrott

16-åring: Åtalad för underlåtenhet att avslöja mord

17-åring: Åtalad för medhjälp till mord

16-åring: Åtalad för medhj-älp till mord

26-åring: Åtalad för medhjälp till mord samt medhjälp till grovt vapenbrott

20-åring: Åtalad för medhjälp till mord samt medhjälp till grovt vapenbrott

Källa: Stämningsansökan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!