Pojke kan få tio års fängelse för polismordet

Åklagaren anser att den åtalade 17-åringen är bunden till mordet på en polisman i Göteborg. Hon hänvisar både till tekniska bevis och till vittnesuppgifter. –Signalementet stämmer till ålder, hudfärg, kroppskonstitution, säger åklagaren Linda Wiking.

Blommor och ljus vid platsen där en polis sköts till döds i Biskopsgården, två dagar efter mordet.

Blommor och ljus vid platsen där en polis sköts till döds i Biskopsgården, två dagar efter mordet.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Brott2021-11-12 09:48

Trots sin låga ålder bör 17-åringen dömas till minst tio års fängelse för mordet på polismannen Andreas Danman och mordförsök mot tre 19-åringar strax innan, framhåller Linda Wiking i sitt slutanförande i Göteborgs tingsrätt.

17-åringen nekar till brotten, och har gjort så sedan han greps två dagar efter polismordet i hans hemstadsdel, Biskopsgården. Pojken säger att han var i Frölunda, på andra sidan av Göteborg, när mordet skedde.

Det finns dock omständigheter som är besvärande för 17-åringen.

Omkring 700 meters gångväg från mordplatsen hittades, dagen efter mordet, en rad klädesplagg som visade sig ha pojkens dna.

940 partiklar

Där fanns också ett vapen, som vid en undersökning befanns vara mordvapnet. Men inte bara det.

– På jackan, handskarna, hoodien och mjukisbyxorna påvisades det sammanlagt 940 tändsatspartiklar, säger åklagaren Linda Wiking.

Partiklarna är i sin tur också kopplade till mordvapnet.

– Det är gärningsmannen som burit de här kläderna, säger även advokat Hans Palm, som försvarar den åtalade 17-åringen.

Men advokaten framhåller att någon annan än 17-åringen kan ha haft på sig kläderna vid mordtillfället, även om pojkens dna fanns på dem.

Hans Palm medger dock att det är inte mycket som pekar på att någon annan än 17-åringen kan vara gärningsmannen.

– Möjligheterna kan synas små, men rätten måste ändå överväga, säger Hans Palm i sitt slutanförande.

Inga efternamn

17-åringen har inte velat ge några efternamn på personer han säger sig ha träffat vid tiden för mordet, personer som kunde ha gett honom alibi.

Pojken har tidigare dömts för mordförsök mot en av de tre 19-åringar har nu är åtalad för att ha försökt skjuta, strax innan han mötte polismannen.

För en lekman framstår det som att åklagarens knepigaste del kan vara att knyta 17-åringen till tiden och platsen för brottet. Men Linda Wiking anser att vittnesmålen som getts i tingsrätten ger en klar bild av vad som hände.

– Det råder inga som helst tveksamheter om att han siktar och avlossar två skott mot en person, säger Linda Wiking.

Hon anser också att 17-åringen bör ha sett att det var en polisman han mötte och sköt mot. Flera vittnen har berättat att de, på avstånd, såg att personen som sköts var en polis.

Frågor obesvarade

Andreas Danman åkte i uniform, men ensam och utan varselväst, på sin civila polismoped när han blev beskjuten av en person han mötte i en korsning.

De förhoppningar som framförts om att under rättegången få veta mer om hur gärningsmannen tänkte har dock inte infriats. Och det är av självklara skäl: 17-åringen hävdar ju bestämt att han inte har med brottet att göra.

För de anhöriga till Andreas Danman, bland dem hans sambo, är mordet som ett öppet sår. Sammanlagt har de begärt nästan en halv miljon kronor i skadestånd av 17-åringen.

– Det finns inga pengar i hela världen som skulle kunna ersätta förlusten av Andreas, säger advokat Annika Stanislaus, som är de anhörigas målsägandebiträde, i tingsrätten.

Pekar på tidigare dom

I sin plädering för att pojken, trots sina låga ålder, ska dömas till ett ganska långt straff, hänvisar åklagaren bland annat till en tidigare dom i Göteborgs tingsrätt.

I november 2018 sköt en då 17-årig pojke ihjäl en 24-årig man i en annan del av Biskopsgården. Straffet för 17-åringen blev nio års fängelse. Offret sköts av misstag. Gärningsmannen var ute efter en helt annan person.

Om den nu åtalade 17-åringen varit 21 år eller äldre, skulle åklagaren ha yrkat på livstids fängelse.

Fakta: Åtalet

En 17-årig pojke är åtalad för att ha mördat polismannen Andreas Danman när denne var i tjänst i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg sent på kvällen den 30 juni.

17-åringen åtalas även för grovt vapenbrott och för mordförsök mot tre unga män strax före mordet på polismannen.

Flera personer hörde eller såg dödsskjutningen.

I ett skogsparti i närheten hittades kläder med den åtalades dna, en elsparkcykel och mordvapnet.

Pojken greps två dagar efter mordet.

Han nekar till anklagelserna, och uppger att han var tillsammans med bekanta och spelade spel i en annan stadsdel när mordet skedde.

Domen meddelas om en vecka, fredag 19 november.

Göteborgs tingsrätt beslutade efter den sista förhandlingsdagen att 17-åringen ska stanna i häktet i väntan på domen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!