Pojke som överföll liten flicka psykiskt störd

Den 15-årige pojke som åtalats misstänkt för att ha våldtagit och försökt mörda en flicka i Skellefteå i somras lider av en allvarlig psykisk störning, enligt den rättspsykiatriska undersökningen.

En cykelväg och tunnel i närheten av Morö Backe skola där den minderåriga flickan överfölls i somras. Arkivbild.

En cykelväg och tunnel i närheten av Morö Backe skola där den minderåriga flickan överfölls i somras. Arkivbild.

Foto: Jonas Westling/TT

Brott2022-11-30 15:01

Enligt utlåtandet som lämnades in till Skellefteå tingsrätt under onsdagen har pojken begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykiskt störning, och han lider även fortsatt av en allvarlig psykisk störning.

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet finns det med anledning av den allvarliga psykiska störningen även risk för återfall i allvarlig brottslighet.

– Det är naturligt att det rättspsykiatriska utlåtandet har betydelse för påföljdsvalet, säger åklagare Andreas Nyberg, som dock inte vill föregå rättsprocessen och uppge vad han kommer att yrka på för påföljd för pojken.

– Men brottet i sig visar, menar jag på, inte bara att det rör sig om en farlig person utan också att gärningsmannen sannolikt har en betydande problematik, fortsätter han.

Övertygande bevis

Domstolen har redan kommit fram till att det finns övertygande bevis som talar för att pojken är skyldig. Förhandlingen har varit pausad i väntan på den rättspsykiatriska undersökningen och kommer att återupptas den 7 december.

Det var den 7 juli som flickan hittades svårt skadad i ett skogsområde i stadsdelen Morö Backe i Skellefteå. Hon hade utsatts för omfattande våld och kommer enligt åtalet att få bestående men.

Flickan har inte kunnat förhöras om vad som hände på grund av de svåra skadorna. Det var enbart "tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och flickan inte dog", skrev åklagaren i ett pressmeddelande i samband med åtalet.

Erkänt grov våldtäkt mot barn

Pojken har förnekat åtalspunkten mordförsök, men accepterar rubriceringarna grov våldtäkt mot barn och synnerligen grov misshandel.

Tidigt i utredningen uppstod tvivel kring pojkens ålder.

Dagen efter att flickan hittats uppgav polisen att det fanns en misstänkt person under 15 år, som på grund av sin låga ålder inte var straffmyndig. Men i mitten av juli fattade utredningsledaren beslut om att Rättsmedicinalverket skulle genomföra en åldersutredning.

Resultaten talar för att den misstänkte är 15 år eller äldre och därmed straffmyndig.

Rättad: I en tidigare version angavs fel förnamn för åklagaren i målet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!