Mord och sprängningar avlöser nu varandra i ett gängkrig av sällan skådat slag, även för ett Sverige som drabbats hårt de senaste åren. Rikspolischef Anders Thornberg beskriver det som ett "terrorliknande våld utan motstycke", statsminister Ulf Kristersson (M) vill koppla in militär och i utländsk press beskrivs Stockholm som "vilda västern".
Mitt under våldsspiralen får polisen från den 1 oktober tillgång till ett nytt efterlängtat vapen mot de kriminella gängen, då så kallade preventiva tvångsmedel som tidigare varit förbehållet Säkerhetspolisen nu även kommer att kunna nyttjas av polis.
Tidigare skede
Det innebär att man får möjlighet att använda hemliga tvångsmedel, som telefonavlyssning och hemlig dataavläsning, mot personer som inte är misstänkta – men som kan antas vara på väg att begå grova brott.
– Det här ger oss en möjlighet att komma in i ett tidigare skede i brottskedjan, redan i planeringsfasen. Då får vi möjlighet att förhindra allvarliga brott, som mord, på ett sätt vi inte tidigare kunnat med hemliga tvångsmedel, säger Charlotta Höglund, enhetschef på underrättelseenheten vid Noa.
TT: Hur kan det användas under pågående våldsvåg?
– Det är precis det som är användningsområdet, i just den här typen av nätverksrelaterade brott som vi vill kunna kliva in och förhindra brott.
Det skulle kunna handla om att avlyssna personer inom en kriminell grupp som kan antas planera en hämnd efter ett nyss begånget dåd.
– Det skulle kunna vara ett fall, men helst vill vi ju komma in före den första händelsen. Men ponera att det redan har hänt, och om vi kan förutspå en påtaglig risk för nya dåd, då vill vi kunna kliva in så, ja.
Högre upp i kedjan
Förhoppningsvis kan det även göra att man når personer högre upp i hierarkin och kommer åt de som beställer dåden. Förberedelsearbetet inom myndigheten har pågått länge och man är redo att dra i gång direkt, understryker hon.
Även Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt, har stora förhoppningar.
– Vi har kommit så pass långt att det finns färdiga ärenden och färdiga individer som vi vill tillämpa det här på, som hör hemma inom gäng-, nätverk- och klansfären. Har man valt rätt ärende är det inte omöjligt att man redan första veckan kan stoppa ett dåd.
Gängen kan aldrig sluta kommunicera, gör de det är "de körda", säger han.
– Det ska bli spännande att se, hur de jobbar i defensivt spel. De är vana vid att alltid ha initiativet.
Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet som forskar om gängvåld, tror också att det kan bli effektivt.
– Det kommer ge dem lite större frihet att rikta resurserna mot de viktigaste personerna. Det kan vara så att man inte har tillräckligt för att inleda en utredning mot gängledare, men om man tror att de är involverade i något kan man få större frihet att rikta insatsen rätt.
Symbolfall
Han tror främst att det kan ge en del symbolfall där man får fast personer som länge duckat rättvisan.
– Jag tror inte att det kommer att vara så oerhört många fall, men är det rätt fall och rätt person man lyckas nå så kan det få en effekt.
Polisens resurs för hemlig tvångsmedel är ansträngd sedan tidigare, men Charlotta Höglund vill inte se detta som ytterligare en arbetsuppgift.
– Det är snarare en utökad möjlighet att nå effekt. Kan man förhindra mord och annan allvarlig brottslighet så sparar man också i andra änden.