Polis överklagar dom om dödligt grepp

En polis dömdes för vållande till annans död sedan han tryckt sitt knä mot en mans rygg i nästan två minuter. Försvaret överklagar nu domen, och hävdar att dödsorsaken sannolikt var en annan.

Polismannen överklagar till Svea hovrätt. Arkivbild.

Polismannen överklagar till Svea hovrätt. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Brott2022-12-19 11:05

Polismannen dömdes i november av Stockholms tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död. Enligt domstolen orsakade han av oaktsamhet en mans död genom att trycka sitt knä mot mannens rygg i nästan två minuter.

Dödsfallet inträffade i samband med ett ingripande på Lidingö utanför Stockholm förra året. Mannen som avled gjorde motstånd vid gripandet och var mycket svår att få kontroll över, då han enligt poliserna uppträdde mycket aggressivt och irrationellt.

Enligt åtalet pressade polisen mannen mot marken med sitt knä under så lång tid att han "avled till följd av kvävning med efterföljande hjärtstopp" – en bedömning som delades av Stockholms tingsrätt.

Men försvaret åberopade ett annat rättsmedicinskt utlåtande än det som domstolen lutade sig mot, i vilket kvävning inte ansågs vara den troliga dödsorsaken.

Enligt det utlåtandet var den troliga dödsorsaken i stället hjärtstopp på grund av en försurning av blodet till följd av långvarig och kraftig ansträngning, som var en konsekvens av mannens kraftiga motstånd till gripandet.

Detta utlåtande är även vad polisens advokat Tobias Enochson hänvisar till i sin överklagan till Svea hovrätt, i vilken han yrkar på att hans klient ska frikännas helt och hållet.

Polisens personalansvarsnämnd hade redan före tingsrättsdomen beslutat att polisen får behålla sin tjänst oavsett vad domen blir.

Målet är det första i Sverige där en polis åtalats för vållande till annans död genom ett fysiskt grepp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!