Polis på Järvafältet: Trodde jag skulle dö

Den eritreanska kulturfestivalen på Järvafältet i Stockholm urartade och övergick till kaos. Nu vittnar en av de tjänstgörande poliserna om hur han ett tag trodde att han skulle dö under tumultet. ”Demonstranterna vällde ner mot oss och jag trodde att min sista stund var kommen”, skriver han i en anmälan till Arbetsmiljöverket, enligt Göteborgs-Posten.

Tält och bilar sattes i brand under tumultet på Järvafältet. Arkivbild.

Tält och bilar sattes i brand under tumultet på Järvafältet. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani / TT

Brott2023-08-28 11:58

Festivalen arrangeras årligen på Järvafältet i Stockholm av personer som uppges stötta den eritreanska regimen.

När en grupp bestående av flera hundra regimkritiska demonstranter den 3 augusti stormade festivalen uppstod tumult.

Stenar och andra föremål kastades och tält och bilar sattes i brand. Över 50 personer skadades och nära 140 personer frihetsberövades.

"Drog batong"

Nu vittnar en av poliserna som var där om sina upplevelser – och att han trodde att han skulle dö.

”Nästan direkt forcerade demonstranterna staketen och stormade mot oss. Min grupp som bestod av åtta poliser skulle stoppa cirka 1 000 mycket agiterade demonstranter. Demonstranterna ‘vällde’ ner mot oss och jag trodde att 'min sista stund' var kommen. Jag drog batong för att försvara mig.”, skriver han i en anmälan till Arbetsmiljöverket som GP har tagit del av.

Han beskriver hur demonstranterna fortsatte forcera avspärrningsstaket efter avspärrningsstaket innan de till slut nådde fram till festivalområdet.

"Som ett slagfält"

“Det var som ett slagfält och människor slogs överallt med varandra. Det användes träklubbor, kofötter, järnstänger med mera vid attackerna. Personerna på insidan hade lagt upp ‘vapenförråd’ och verkade väl förberedda på attacken”, skriver han.

Polisen berättar även att han blev träffad av flera stenar och att han vid upprepade tillfällen var tvungen att använda både batong och pepparspray för att försvara sig mot demonstranterna.

Tumultet pågick i över två timmar innan läget på platsen började lugna ned sig.

Två personer har häktats efter upploppet, den ena misstänkt för mordbrand och den andra för grov misshandel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!