Larmet om söndagens skottlossning i området Blombacka kom vid 19.30-tiden. Ett stort antal polispatruller skickades till platsen där en skadad man hittades. Polisen meddelade senare att han avlidit.
Tre misstänkta män kunde gripas i närheten. De har anhållits på skälig misstanke för mord.
– De greps i nära anslutning till själva skjutningen och vi har sådana uppgifter att vi har anledning att gripa dem, säger Gunnar Appelgren, som arbetat mot grov organiserad brottslighet i många år och som nu arbetar i Södertälje.
Polisens huvudhypotes är att mordet är en del av en pågående gängkonflikt i staden. Sju personer har hittills i år skjutits ihjäl i Södertälje och polisen har med anledning av läget en förstärkt resurs i staden.
Motiverade
Att skjutningarna trots det kan fortsätta ske beror på att det är extremt motiverade mördare, enligt Appelgren.
– Som vi har sett tidigare går man fram och skjuter fast det är poliser på plats. Här har vi poliser ungefär 200–300 meter från själva mordplatsen, säger han.
Hans bestämda uppfattning är dock att polisen också har förhindrat brott.
– 18 personer har blivit häktade i olika ärenden runt detta. Vi har tagit 14 vapen varav 3 automatvapen. Vi har förhindrat mord och mordförsök, det är jag övertygad om.
Det är framför allt unga personer som driver på konflikten i Södertälje, framhåller han.
– De är väldigt motiverade att ta sådana här uppdrag. Det är ett av de stora problemen.
Våldet centralt
Gunnar Appelgren menar även att typen av kriminalitet skiljer sig från tidigare, då den affärsmässiga aspekten var det centrala.
– Nu är det viktigaste att vara någon. Och våldet är en del av att vara någon, att vara värst och farligast. Det är min bedömning, att våldet är så centralt.
Totalt 60 personer har nu skjutits ihjäl i Sverige i år. Nästan hälften av morden har skett i Stockholmsområdet.
– Bara på 10–12 år har vi fått en generation kriminella som är extremt våldsamma där det finns någon form av extrem machokultur som verkar kunna skilja sig även från andra kriminella machokulturer i övriga Europa, säger Appelgren.
– För tio år sedan, 2012, hade man ett skjutvapenmord i gängmiljö i Stockholm. Nu har vi omkring 30. Så det säger en hel del om konflikterna och hur de här personerna är motiverade till våld.