Polisbostad beskjuten: "Angrepp mot demokratin"

En lägenhet i Göteborg där en polis bor blev beskjuten på fredagsmorgonen. Händelsen rubriceras som mordförsök. –Det är ett angrepp mot vår demokrati, vår rättsstat och vårt samhälle, säger Emelie Kullmyr, polisområdeschef i Storgöteborg.

Emelie Kullmyr, områdespolischef i Storgöteborg, under en pressträff på fredagen med anledningen av skottlossningen mot en polis bostad.

Emelie Kullmyr, områdespolischef i Storgöteborg, under en pressträff på fredagen med anledningen av skottlossningen mot en polis bostad.

Foto: Adam Ihse/TT

Brott2022-10-14 07:35

Polisen som bor i lägenheten var på jobbet när hennes bostad blev beskjuten. Hon togs ur tjänst och har fått krisstöd, uppger polisen som utgår från att angreppet är riktat mot henne som polis.

– Det här ser vi jätteallvarligt på. Det är tack och lov ovanligt att ett sånt grovt brott sker mot en polis. Det är högsta prioritet att den gränsen inte får flyttas, säger Emelie Kullmyr vid en pressträff utanför polishuset i Göteborg under eftermiddagen.

– En polis som arbetar ska känna sig trygg på sin arbetsplats och i sitt hem. Människor ska inte vakna upp av skottlossning. Vi sätter nu in alla resurser som är tillgängliga för att identifiera och lagföra de gärningsmän som ligger bakom det här, säger hon vidare.

Vill ha in vittnesuppgifter

Ingen har ännu gripits för skottlossningen, men Kullmyr vädjar om att människor som har sett eller hört något hör av sig till polisen.

– Vi behöver all er hjälp. Sätt inte censur på er själva, varje liten del är väldigt viktig för oss, säger hon.

Vissa fynd har gjorts i området.

– Vi har en del fynd där vi har letat efter eventuella flyktvägar där skytten eller skyttarna kan ha försvunnit, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till TT.

– Vi misstänker att fynden kan ha med detta att göra. Men jag kan inte närmare gå in på vad det är för något.

Enligt polisen larmade flera personer om skottlossningen, som inträffade i Lunden i östra Göteborg vid 04.30-tiden.

Det visade sig att någon skjutit mot en lägenhet där en polis bor. Polisen som bor i lägenheten arbetar med "ingripandeverksamheten i Nordost". När polispatrullen kom fram upptäcktes två skotthål i ett fönster och tomhylsor vid platsen. Lägenheten var tom och ingen skadades.

"Extra allvarligt"

Händelsen rubricerades först som grovt olaga hot och grovt vapenbrott, men det ändrades senare till försök till mord.

Förutom att hitta gärningsmännen fokuserar polisen nu även på att finnas på plats i området och ge stöd till de som behöver det, säger Emelie Kullmyr.

Att det är en polisanställds bostad som utsätts gör det extra allvarligt, konstaterar även Thomas Fuxborg.

– Vi är ju satta att sköta den allmänna ordningen och säkerheten. När man ger sig på demokratiföreträdare, det är ju ett riktat hot mot samhället när man ger sig på blåljuspersonal, säger han.

Bostaden spärrades av för teknisk undersökning och polisen har under förmiddagen också knackat dörr i området.

– Vi kommer att jobba hårt för att få fram uppgifter och också höra med kollegan om vad som eventuellt kan vara motivet, säger Fuxborg.

En lägenhet i Göteborg där en polis bor besköts tidig fredag morgon.
En lägenhet i Göteborg där en polis bor besköts tidig fredag morgon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!