Polischef om polismördarens dom: "Ett avslut"

Den 17-Ă„ring som i somras sköt ihjĂ€l polismannen Andreas Danman döms till Ă„tta Ă„rs fĂ€ngelse. –För oss som organisation Ă€r det vĂ€ldigt betydelsefullt och en del i lĂ€keprocessen, sĂ€ger polisomrĂ„deschef Erik Nord.

Erik Nord, polisomrÄdeschef i Storgöteborg, vid en presskonferens efter dödsskjutningen i BiskopsgÄrden pÄ Hisingen i Göteborg.

Erik Nord, polisomrÄdeschef i Storgöteborg, vid en presskonferens efter dödsskjutningen i BiskopsgÄrden pÄ Hisingen i Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Brott2021-11-19 11:14

PÄ fredagsförmiddagen kom domen mot 17-Ärige pojke som Ätalats för polismordet i Göteborgsstadsdelen BiskopsgÄrden den 30 juni i Är.

Pojken döms av en enig tingsrÀtt till Ätta Ärs fÀngelse för mord pÄ polismannen Andreas Danman och mordförsök pÄ en person med koppling till en pÄgÄende gÀngkonflikt i omrÄdet. Han ska Àven betala nÀrmare en halv miljon kronor i skadestÄnd till Andreas Dalmans anhöriga.

Erik Nord, polisomrÄdeschef i Storgöteborg, kallar beskedet en lÀttnad för hela organisationen.

– Det kĂ€nns jĂ€ttebra att det blev en fĂ€llande dom. Jag förstĂ„r ju att det kan komma en fortsĂ€ttning i en eventuell hovrĂ€ttsförhandling, men det absolut viktigaste Ă€r att domstolen nu sĂ€ger att det hĂ€r brottet Ă€r uppklarat, sĂ€ger han.

TT: Vad kÀnner du idag som polis och kollega?

– Jag har sagt det under hela hösten, att tĂ€nk om vi hade stĂ„tt hĂ€r och inte haft nĂ„gon misstĂ€nkt. Vilket öppet sĂ„r den hĂ€r hĂ€ndelsen hade varit dĂ„. Jag har trĂ€ffat familjen och kĂ€nt hur smĂ€rtsamt det hĂ€r har varit för dem, jag kan bara förestĂ€lla mig hur det hade varit om man inte haft en gĂ€rningsman.

– Det gĂ„r ju inte över med det hĂ€r, men för oss som organisation Ă€r det vĂ€ldigt betydelsefullt och en del i lĂ€keprocessen att vi har kommit till ett avslut och att brottet Ă€r uppklarat. Jag hoppas att det kan hjĂ€lpa familjen ocksĂ„.

Åklagaren yrkade i sin plĂ€dering pĂ„ minst tio Ă„rs fĂ€ngelse för 17-Ă„ringen, som sedan tidigare Ă€r dömd för mordförsök efter att ha knivhuggit en annan tonĂ„ring i halsen ombord pĂ„ en spĂ„rvagn. För det brottet dömdes han till ett Ă„rs sluten ungdomsvĂ„rd.

Fakta: Åtalet

Den 17-Ärige pojken stod Ätalad för att ha mördat polismannen Andreas Danman nÀr denne var i tjÀnst i stadsdelen BiskopsgÄrden i Göteborg sent pÄ kvÀllen 30 juni.

17-Äringen Ätalades Àven för grovt vapenbrott och för mordförsök mot tre unga mÀn strax före mordet pÄ polismannen.

Flera personer blev vittnen till dödsskjutningen.

I ett skogsparti i nÀrheten hittades mordvapnet, en elsparkcykel och klÀder med 17-Äringens dna samt tÀndsatspartiklar som kopplats till mordvapnet.

Pojken har genomgÄende nekat till anklagelserna. Han har uppgett att han var med vÀnner och spelade spel i en annan del av staden nÀr mordet skedde.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!