Den senaste tiden har med polisiära glasögon på präglats av stora framgångar vad gäller möjligheten att frihetsberöva tunga aktörer på den kriminella marknaden. En stor förklaring till det handlar om operationer kopplade till krypterade kommunikationstjänster som Encrochat, Sky ECC och Anom.
– Aldrig tidigare har vi haft så många i de högre skikten, de styrande aktörerna, frihetsberövade samtidigt, sade Linda H Staaf, underrättelsechef på polisens nationella operativa avdelning (Noa) vid en föreläsning vid Svenska juriststämman.
Polisen har genom de olika operationerna fått tillgång till konversationer mellan kriminella som i klartext planerat grova brott som mord, kidnappningar och narkotikaöverlåtelser. Bara materialet från Encrochat har till dags dato lett till att 232 personer häktats, enligt Noa. Det har också resulterat i flera åtal och domar.
Sker i affekt
På vissa håll i landet har det här haft en lugnande effekt på brottsligheten och de skjutningar som ofta är kopplade till denna. Men i många områden ligger skottlossningarna fortfarande på en mycket hög nivå. Till och med den 15 september i år hade totalt 234 skjutningar ägt rum i vilka 36 personer avlidit, att jämföra med 366 skottlossningar och 47 döda under hela 2020.
Detta har att göra med att de skottlossningar som nu sker delvis är en annan typ av skjutningar än de man sett tidigare, enligt Linda H Staaf. I Encro-materialet kunde polisen se exempel på välorganiserade och utförligt planerade beställningsmord. Nu sker många skjutningar mer oplanerat av yngre och oerfarna personer, som saknar tillgång till krypterade enheter.
– Unga har lärt sig att det är så man hanterar konflikter. Man tar till skjutvapen och dödar varandra väldigt lättvindigt, i affekt många gånger. Det spelar ingen roll hur vi från rättsväsendet jobbar för att hitta deras kommunikation, för det går väldigt snabbt och det är inte så välplanerat, säger Linda H Staaf till TT.
Har inget mål
Andra skjutningar kan kopplas till maktkamper mellan aktörer som vill ta över när tidigare ledargestalter åkt in.
Polisen har också fått signaler om att äldre individer på den kriminella marknaden uppmanar de yngre att lugna ned sig och minska våldet.
– De har varit med en längre tid och i perioder när det inte varit så här våldsamt. De ser att det här inte för speciellt mycket positivt med sig, utan de uppmanar de yngre till att avveckla våldet. Det här är bara ett besinningslöst våld som fortsätter, utan att det finns något mål med det, säger Linda H Staaf.
TT: Lyssnar de yngre till det?
– Det är nog ett så instabilt och stressat läge, så det är svårt att nå fram.
Ingen orkar
Samtidigt ser polisen tecken på att de yngre och mer oerfarna har mycket svårt att hantera den mentala press det innebär att leva i den kriminella miljön. Staaf liknar det vid utbrändhet:
– Som människa så är det en enorm psykisk press att leva med vetskapen om att när man när som helst kan bli ihjälskjuten. Det är ingen som orkar leva så en längre period.
Detta ger dock olika samhällsaktörer en möjlighet att fånga upp de här individerna, menar Linda H Staaf.
– De är i ett skriande behov av hjälp, egentligen. De flesta vill inte vara i de här miljöerna. Där ser vi att det finns möjligheter att göra saker för att fånga upp de här individerna i en annan bana.