Polisen: Dubbelmord kan vara lokal konflikt

Polisen tror att torsdagskvällens krogskjutning i centrala Sandviken rör sig om en lokal konflikt. –Det är tveksamt om mordet har koppling till någon av de pågående nationella konflikterna, säger utredare Karin Wessén under en presskonferens.

Temo Allenbäck, lokalpolisområdeschef i Gästrikland, Catarina Bowall, chef i polisområde Gävleborg, och utredaren Karin Wessén på fredagens pressträff i Gävle.

Temo Allenbäck, lokalpolisområdeschef i Gästrikland, Catarina Bowall, chef i polisområde Gävleborg, och utredaren Karin Wessén på fredagens pressträff i Gävle.

Foto: Jessica Gow/TT

Brott2023-09-22 13:51

Två män mördades och ytterligare två personer skadades i torsdagskvällens skottlossning på en restaurang i centrala Sandviken. Ett hänsynslöst dåd, säger Catarina Bowall, polischef i Gävleborg, vid en presskonferens på fredagen.

– Det är förenat med stor allvarlig fara att skjuta så som det har skett i Sandviken.

De döda är män i 20- respektive 70-årsåldern, som båda sköts med flera skott. De skadade är en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern. Det är enligt polisen tydligt att gärningsmannen var ute efter ett av offren.

– Vi ser att det är den avlidne mannen i 20-årsåldern, säger Karin Wessén, utredare på polisen i Gävleborg, utan att närmare vilja kommentera vad bedömningen grundar sig på.

Osäker bedömning

Dubbelmordet i Sandviken är dödsskjutning nummer åtta och nio de senaste två veckorna, då en våldsvåg skakat framförallt Stockholm och Uppsala.

Polisen utreder om dubbelmordet har koppling till den våldsspiral som tycks ha utlösts av mordet på mamman till en gängkriminell man i Uppsala den 7 september – men tror inte att så är fallet.

– Mordet i Sandviken är möjligen ett led i en lokal personlig konflikt som målsäganden har. Det är tveksamt om mordet har koppling till någon av de nationella konflikterna, säger Karin Wessén och tillägger att bedömningen har "hög osäkerhet".

Inga misstänkta

Polisen söker efter en ensam gärningsman som uppges ha lämnat platsen till fots, och vädjar till allmänheten om tips. Det finns enligt polisen inga efterlysta eller frihetsberövade i ärendet.

Torsdagens skjutning är den tredje i Sandviken, en ort med 25 000 invånare, det senaste året. Sammanlagt har tre personer skjutits ihjäl. Även den större grannstaden Gävle har skakats av flera grova våldsbrott.

– Situationen är allvarlig, säger Catarina Bowall.

Två personer dödades i samband med torsdagens skottlossning på en pub i centrala Sandviken.
Två personer dödades i samband med torsdagens skottlossning på en pub i centrala Sandviken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!