Polisen grep 75 män misstänkta för sexköp

Omkring 75 män har gripits i insatser mot misstänkta sexköpare i Stockholms län i slutet av november. Enligt polisen blir det allt vanligare att prostitutionen letar sig utanför innerstan. –Vi har märkt att det har blivit betydligt svårare att hitta personer som säljer sex inne i city, säger Anders Olofsson på Stockholmspolisen.

Runt 75 personer greps misstänkta för sexköp i Stockholm efter att polisen genomfört riktade insatser i november. Arkivbild.

Runt 75 personer greps misstänkta för sexköp i Stockholm efter att polisen genomfört riktade insatser i november. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2021-11-29 19:01

Insatserna ägde rum under de sista veckorna i november och ett 50-tal av gripandena skedde inom lokalområde Norrmalm.

Trots det tycker sig polisen se att bordellverksamheterna det senaste året har börjat skifta fokus mot närförorter och andra delar av Stockholm. Många riktar in sig på hotell där gästerna inte checkar in vid disk utan online.

– Vi hade en insats på ett sådant hotell där vi hittade runt tio rum som användes för detta syfte, säger Anders Olofsson, insatsledaren och gruppchef på lokalpolisområde Norrmalm.

– Där har man inte samma kontroll på vilka som kommer in och ut, då kan det springas ganska mycket utan att någon tänker på det.

Vill riskminimera

Han tror att en bidragande orsak till att fler söker sig bort från centrala Stockholm är att polisen gjort flera uppmärksammade tillslag där.

– Både köpare och säljare verkar tro att man löper mindre risk för att bli upptäckta på det sättet.

Bland de som sålt sex finns både män och kvinnor och flertalet av dem är hemmahörande i antingen Latinamerika eller Östeuropa. Förutom sexköparna grep polisen även två personer misstänkta för koppleri i samband med insatserna.

– Det är ju nästan uteslutande någon form av människohandel det handlar om. De flesta är där mot sin vilja, säger Anders Olofsson.

Socialen deltar

Med vid insatserna fanns även personal från socialtjänsten. Deras uppgift i sådana situationer är att samtala med både de som köper och de som säljer sex.

– När det kommer till de som säljer vill vi visa att det finns hjälp att få och den hjälpen kan man få av socialsekreterarna, de spelar en väldigt viktig roll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!