Polisen inleder särskild händelse mot våldsvågen

Polisen har inlett en nationell särskild händelse med anledning av den pågående våldsvågen, rapporterar SVT Nyheter.

Bortsprängd yttervägg efter en kraftig explosion i ett bostadshus i området Ekholmen i Linköping den 26 september.

Bortsprängd yttervägg efter en kraftig explosion i ett bostadshus i området Ekholmen i Linköping den 26 september.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Brott2023-10-02 12:44

– Det är för att få en större samordning i ärendet med alla sprängningar och skjutningar, säger polismästare Per Engström på Nationella operativa avdelningen (Noa) till SVT.

Sedan tidigare har polisen initierat en regional särskild händelse med anledning av det stora antalet våldsdåd som framförallt koncentrerats till Stockholmsområdet och Uppsala.

Nu har Noa beslutat att flytta över det arbetet till en ny nationell särskild händelse mot gängrelaterade skjutningar och sprängningar.

– Vi arbetar just nu med att organisera oss i den här nya kontexten, säger Per Engström.

Arbetet handlar enligt Engström om att fördela resurser, samordna polisens arbete och samverka med andra myndigheter, däribland Försvarsmakten.

Polisens mediecenter kommenterar beslutet i ett mejlsvar till TT:

”Sedan några dagar tillbaka växlar vi nu ledningsform till en nationell särskild händelse, som är ett sätt för Polismyndigheten att organisera vårt arbete och innebär att vi kan effektivisera ledningen samt inrikta och omfördela polisens förmågor till det och där de behövs som bäst.”

Fakta: Särskild händelse

En särskild händelse innebär en plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för. Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser. Händelsen ska därför hanteras utanför den ordinarie polisverksamheten med en speciell organisation och ledning.

Våldsvågen i Stockholmsområdet har lett till att polisen inlett en så kallad särskild händelse. Det innebär att polisen i Stockholm förstärks med resurser från andra delar av landet.

Insatsen kring våldsvågen innebar direkt en förstärkning med 190 poliser från olika delar av landet. Senare meddelade Stockholmspolisen att den förstärks med ytterligare ett hundratal poliser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!