Uppbrända bilar, ett brandhärjat garage och stenkastning mot polis. Malmöstadsdelen Rosengård drabbades – precis som under påskhelgen i fjol – av ett våldsamt upplopp under söndagskvällen och natten mot måndag. Detta efter en koranbränning i en annan del av staden.
– Vi bedömer att det är fler åskådare än vad det är våldsverkare, men de är ju väldigt arga och bestämda i sitt uppdrag. Därför blir det en farlig situation, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.
Taktiska avvägningar
Hon säger att det rör sig om 10–15 personer som ska ha varit drivande vid de olika oroligheterna under kvällen, men att det kan röra sig om fler totalt sett. Runt 200 personer ska mest ha agerat som åskådare.
Trots att det rör sig om ett fåtal drivande grep inte polis någon misstänkt gärningsman på plats.
– Vi gör taktiska avvägningar hela tiden kring vad som är lämpligt. Det viktiga för oss är att dokumentera och identifiera. Ibland kan det innebära både en eskalering och en svårare situation om vi väljer att gå in. Vår polispersonal har gjort korrekta bedömningar som jag ser det, säger Stenkula, som var kommenderingschef för insatsen.
TT: Vad innebär den särskilda polistaktiken mer konkret?
– Att vi har en stark insatsledning. Vi jobbar strikt med metoder som vi jobbat med länge, som personalen känner sig trygg med. Vi har särskild utbildad personal, särskild utrustning och fordon är en del av konceptet.
Enligt Stenkula är det ingen ny metod. Den användes även under de så kallade påskupploppen i fjol.
Snabbt förlopp under påsken
TT: Varför var det en värre situation under påskupploppen i fjol?
– Därför att förloppet gick väldigt snabbt. Vi hade väldigt få indikationer på att det skulle bli oroligheter under kvällen (i påskas). Vi var inte lika förberedda, säger Stenkula.
Upploppen under söndagen skedde efter att Salwan Momika bränt en koran under en tillståndsgiven allmän sammankomst vid Värnhemstorget i Malmö tidigare under dagen.
– Vi fick tidigt under den allmänna sammankomsten veta på sociala medier att man var missnöjd med vår tillståndsgivning och att man skulle skapa oroligheter i olika områden i Malmö, säger Petra Stenkula.