Polisen pensionerar Vilgot – nöjd med insatsen

Insats Vilgot, som pågått i drygt tio månader vid Nationellt forensiskt centrum (NFC), avslutas vid årsskiftet. Resultatet av den korta men kärnfulla insatsen bedöms som positivt.

Den särskilda händelsen Vilgot inleddes i 15 februari 2021 och Nationellt forensiskt centrum (NFC) beviljades nästan 30 miljoner kronor till insatsen. Arkivbild.

Den särskilda händelsen Vilgot inleddes i 15 februari 2021 och Nationellt forensiskt centrum (NFC) beviljades nästan 30 miljoner kronor till insatsen. Arkivbild.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Brott2021-12-30 13:30

Antalet ärenden hos Nationellt forensiskt centrum (NFC) ökade kraftigt under 2020. För att få ner handläggningstiderna inleddes i februari 2021 en särskild händelse som fick namnet Vilgot.

Syftet med insatsen var främst att korta handläggningstiderna för forensiska undersökningar kopplade till grova brott där personer sitter frihetsberövade, brott där brottsoffret är särskilt utsatt och brott där unga är involverade.

Vid årsskiftet avslutas insatsen och statistik visar att handläggningstiden för ärenden som kommit in mellan 1 mars och 30 november har halverats. Under insatsen har även den totala ärendebalansen på nationellt forensiskt centrum minskat.

"Vi har sett många bra effekter av insats Vilgot. Vi har totalt sett färre ärenden i kö och under resan har vi skapat förutsättningar för att kunna utveckla verksamheten ytterligare. Det arbetet kommer att fortsätta även efter det att insatsen avslutats vid årsskiftet", säger Svante Engelbrektsson, stabschef vid nationellt forensiskt centrum, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!