I februari förra året genomfördes en transport av 388 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen i Upplands-Bro kommun. Några timmar efter att den anlänt slog polisen till. Två män, en 40-åring och en 58-åring, som varit iblandade i transporten åtalades senare för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.
De har varken vetat om att transporten var en så kallad kontrollerad leverans som myndigheterna följt hela vägen genom Europa, eller att chauffören egentligen är en tysk tulltjänsteman. De hade heller inte förstått att "Ivan", en man de samarbetat med kring smugglingen, i själva verket var en polisinfiltratör.
Många kontakter
Liksom i tingsrätten fälls nu 40-åringen för brotten, påföljden blir fängelse i sju år och tio månader. Han hade gjort sig skyldig till brott oavsett infiltratörens åtgärder, enligt Svea hovrätt.
Den medåtalade 58-åringen frias däremot. Rätten anser att han visserligen gjort sig skyldig till medhjälp till brotten genom att han förmedlat kontakter och anordnat möten. Men det är inte säkert att han hade begått brotten utan den provokation som polisen stått för, enligt domstolen. Därför ska han frias.
Domstolen har bland annat tagit hänsyn till att infiltratören och 58-åringen haft många kontakter under lång tid, och att det ofta varit Ivan som tagit initiativ till dessa.
– Det framgår att infiltratören har visat ett klart intresse av att den här mannen skulle förmedla kontakter, och det var ju det han också gjorde. Vi har också beaktat att det är inte bevisat att den här mannen varit direkt involverad i 40-åringens narkotikaverksamhet, säger hovrättsrådet Anne Kuttenkeuler.
Nätverk av svenskar
Infiltrationen var del av en polisoperation kallad Costa, som inleddes i februari 2017 efter att polisen fått uppgifter om att ett nätverk av svenskar smugglade narkotika till Sverige.
En polisoperatör inom polisens sektion för särskilda insatser, som kallade sig Ivan och sade sig vara verksam inom transportbranschen, fick i uppdrag att infiltrera gruppen. Siktet ställdes in på den 58-årige mannen och Ivan fick med hans hjälp kontakt med 40-åringen.
Åklagaren Sara Nilsson har lett utredningen och anser att hovrättens bedömning av infiltratörens kontakter med 58-åringen är problematisk:
– Det blir svårt att bedriva en infiltrationsoperation utan att söka kontakt med personer, utan att utge sig för att vara villig att begå brott. Det gäller framförallt när det är den här typen av brottslighet, det vill säga misstankar om en pågående, omfattande narkotikabrottslighet, där personerna har möjlighet att skaffa sig hjälp på andra sätt.
Upp till HD?
Sara Nilsson anser att fallet bör tas upp i Högsta domstolen:
– Det sista jag vill som åklagare är att provocera någon att begå ett brott den annars inte hade begått. Och man kan ju konstatera att det är väldigt oklart hur rättsläget ser ut, hovrätten gör ju en helt annan bedömning än vad tingsrätten gör och vi har gjort från åklagarhåll. Då tycker jag att det behövs ledning från Högsta domstolen eller lagstiftaren kring hur vi egentligen ska hantera de här frågorna.
58-åringens advokat Thomas Martinson har genomgående drivit linjen att hans klient provocerats att begå brott, och poängterar hur svåra gränsdragningarna är:
– I den här kontakten med presumtiva brottslingar så hamnar du i lägen där det är väldigt svårt att hålla sig inom de stringenta ramar som är för de här ärendena. Du ska övertyga någon, krypa innanför skinnet på någon.