Polisen beslagtar allt fler 3D-printade vapen, rapporterar P3 Nyheter. Hittills i år har nationellt forensiskt centrum tagit in 29 stycken, förra året var antalet 12.
Johan Gustafsson, kriminalinspektör på Nationellt skjutvapencenter hos polisen, konstaterar att det har blivit lättare att skiva ut vapen i en 3D-printer. Ritningarna har blivit enklare att använda för den som tillverkar vapnen.
– Men också att ordet sprids och att man inser att det är en möjlig väg att få ett illegalt vapen, säger han till radion.
3D-vapen kan vara minst lika farliga som konventionella, men livslängden är kortare, enligt Johan Gustafsson. Han beskriver också att de allt oftare säljs vidare till gängkriminella.
Vid årsskiftet skärps straffen för grovt vapenbrott och synnerligen grovt vapenbrott och detta kan bromsa tillverkningen av 3D-vapen.
Vapnen består oftast av 3D-printade plastdelar som kompletteras med några få nyckelkomponenter i metall och sätts samman till fullt fungerande skjutvapen. Manualer och även färdiga kit med delar finns att beställa via nätet.