Polisen tar allt fler 3D-vapen

Polisen beslagtar allt fler 3D-printade vapen, rapporterar P3 Nyheter.

En 3D-printad pistol av den tidiga modellen "Liberator". De senaste Ă„ren har de 3D-printade vapnen blivit betydligt mer sofistikerade. Arkivbild.

En 3D-printad pistol av den tidiga modellen "Liberator". De senaste Ă„ren har de 3D-printade vapnen blivit betydligt mer sofistikerade. Arkivbild.

Foto: Eric Gay/AP/TT

Brott2023-12-05 08:01

Polisen beslagtar allt fler 3D-printade vapen, rapporterar P3 Nyheter. Hittills i Är har nationellt forensiskt centrum tagit in 29 stycken, förra Äret var antalet 12.

Johan Gustafsson, kriminalinspektör pÄ Nationellt skjutvapencenter hos polisen, konstaterar att det har blivit lÀttare att skiva ut vapen i en 3D-printer. Ritningarna har blivit enklare att anvÀnda för den som tillverkar vapnen.

– Men ocksĂ„ att ordet sprids och att man inser att det Ă€r en möjlig vĂ€g att fĂ„ ett illegalt vapen, sĂ€ger han till radion.

3D-vapen kan vara minst lika farliga som konventionella, men livslÀngden Àr kortare, enligt Johan Gustafsson. Han beskriver ocksÄ att de allt oftare sÀljs vidare till gÀngkriminella.

Vid Ärsskiftet skÀrps straffen för grovt vapenbrott och synnerligen grovt vapenbrott och detta kan bromsa tillverkningen av 3D-vapen.

Vapnen bestÄr oftast av 3D-printade plastdelar som kompletteras med nÄgra fÄ nyckelkomponenter i metall och sÀtts samman till fullt fungerande skjutvapen. Manualer och Àven fÀrdiga kit med delar finns att bestÀlla via nÀtet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!