Enligt Ekot, som tagit del av rapporter från underrättelseenheten, fanns bland annat farhågor om att kriminella skulle delta i motdemonstrationerna. I en rapport sju veckor före påsk varnades för att det skulle kunna leda till bland annat stenkastning mot blåljuspersonal och bilbränder.
Under påskhelgen skadades ett stort antal poliser vid de våldsamma upploppen i bland annat Linköping och Norrköping.
Förtydligar sig
Rikspolischefen Anders Thornberg sade efter kravallerna att polisen inte hade några underrättelser om riskerna i samband med manifestationerna. Nu förtydligar han sig:
"Inför allmänna sammankomster av detta slag görs en hot- och riskbedömning med utgångspunkt från tillgänglig underrättelseinformation. Denna bedömning ligger till grund för den resurs som tillsätts. Det innebär emellanåt beslut om kommenderingar på de aktuella platserna med särskild kompetens för att hantera de förväntade situationerna. Detta skedde även inför påskhelgen", skriver han på polisens sajt.
Oförutsett våld
"Men denna helg möttes poliserna av ett exceptionellt våld. Våldet var riktat mot polisen och av en omfattning vi inte sett tidigare. Det är ur det perspektivet mitt uttalande om underrättelseinformationen ska ses."
Anders Thornberg fortsätter:
"Vilken information som fanns och vilka beslut som fattades före och under dessa våldsamma upplopp kommer att genomlysas och analyseras i den utvärdering som kommer att ledas av en extern ordförande."
Måste granskas
Moderaterna vill nu att regeringen tillsätter en oberoende granskningskommission av de så kallade påskupploppen i flera städer.
– För att gå till botten med vad det är som egentligen har hänt, vilken information som funnits, hur poliserna har arbetat under de här kravallerna men också hur regeringen själv har resurssatt polisen, säger Johan Forssell, partiets rättspolitiske talesperson, till Ekot.