Poliser kan tveka om våldsanvändning efter dom

En polis har för första gången i Sverige fällts för vållande till annans död på grund av ett fysiskt grepp. Domen lär överklagas – men kan oavsett utgång få poliser att tveka om att använda våld i vissa lägen, tror straffrättsforskaren Annika Norée.

En polisman dömdes under måndagen till vållande till annans död efter ett ingripande på Lidingö utanför Stockholm förra året. Arkivbild.

En polisman dömdes under måndagen till vållande till annans död efter ett ingripande på Lidingö utanför Stockholm förra året. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-11-28 16:29

En polis vållade en mans död genom att trycka sitt knä mot hans rygg i nära två minuter, samtidigt som denne var handfängslad, konstaterar Stockholms tingsrätt i sin dom. Enligt domstolen dog han till följd av kvävning med efterföljande hjärtstopp och polisen döms för att av oaktsamhet ha orsakat döden.

Mannen har beskrivits som mycket aggressiv och enligt polisen försökte mannen ta hans tjänstevapen. Han ska inte heller ha reagerat då han blev pepparsprejad i ansiktet.

Annika Norée, som forskar på straffrätt och polisrätt och som har följt rättegången, anser att målet väcker frågor om vilka krav man kan ställa på en polis.

– Här gör ändå tingsrätten bedömningen att man kan ställa ganska tuffa krav. De ska kunna hantera den här typen av aggressiva, påverkade, psykotiska personer.

Fick använda våld

Parterna var eniga om att polisen både hade rätt till och att det var nödvändigt att använda våld i samband med ingripandet. Men Norée saknar resonemang i domen kring polisens rätt till våld.

– De konstaterar att han har orsakat dödsfallet och att det var oaktsamt. Frågan är då om han agerade i nödvärn? Nej säger rätten, men sedan diskuterar den inte vidare.

– Där ska man också göra en försvarlighetsbedömning, och den finns inte i domen. Där har Högsta domstolen sagt att man ska vara generös – man ska tillämpa bred marginal till förmån för den tilltalade. Det ska finnas ett utrymme för felbedömningar. Men det diskuteras inte över huvud taget, säger Norée.

Lär överklagas

Fallet är enligt Norée det första i Sverige där en polis åtalats för vållande till annans död efter ett fysiskt grepp. Sannolikt blir det en ny prövning i hovrätten.

– Jag tror och hoppas att det går vidare eftersom det saknas vägledande fall, säger hon.

Oavsett hur det slutar efter ett eventuellt överklagande kan målet komma att påverka poliser, tror Norée.

– De kommer inte backa, de är skyldiga att ingripa, men inte att använda våld. Jag tror att benägenheten att använda våld påverkas hos enskilda poliser – inte för att det är ett vägledande fall, det är bara en tingsrättsdom, men det är ett massmedialt uppmärksammat fall som väl inte undgår någon polis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!