Polisman döms för dödligt grepp i unikt mål

En man dog efter det att en polis tryckt sitt knä mot hans rygg i nästan två minuter, samtidigt som han var belagd med handfängsel. Nu döms polisen för vållande till annans död i en för Sverige unik dom.

Händelsen inleddes i ett trapphus men poliserna och mannen hamnade sedan utanför porten. Bild från polisens förundersökningsprotokoll.

Händelsen inleddes i ett trapphus men poliserna och mannen hamnade sedan utanför porten. Bild från polisens förundersökningsprotokoll.

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Brott2022-11-28 05:30

Polismannen döms till villkorlig dom och dagsböter.

– Det är första gången en polis i modern tid har åtalats för vållande till annans död för ett fysiskt grepp, sade Annika Norée, som forskar på straffrätt och polisrätt och som har följt rättegången, till TT inför domen.

Fallet rör en händelse på Lidingö utanför Stockholm i november förra året. Polisen, som då endast arbetat som polis i ett halvår, ingrep då tillsammans med en kollega mot en narkotikapåverkad man som uppträdde aggressivt och irrationellt.

Inringare beskrev mannen som i ett psykosliknande tillstånd och poliserna har sagt att de hade mycket svårt att få kontroll över honom. Den åtalade polisen har berättat att han pepparsprejade mannen när han uppfattade att mannen försökte ta hans tjänstevapen, men utan att få någon reaktion.

– Det är en liv och död-situation, där man försöker få kontroll på en kraftigt agiterad person, säger polismannens försvarare Tobias Enochson om hur situationen uppfattats.

Var handfängslad

Händelsen inleddes i ett trapphus men poliserna och mannen hamnade sedan utanför porten. Mannen belades då med handfängsel och när han låg på mage med delar av kroppen över en trappavsats pressade polisen ned honom mot marken med ett av sina ben och sin kroppstyngd, enligt åklagaren.

Enligt åtalet pressades mannen mot marken under så lång tid att han "avled till följd av kvävning med efterföljande hjärtstopp" – en bedömning som delas av Stockholms tingsrätt.

"Tingsrätten menar att det genom en film som återger stora delar av händelseförloppet och en obduktionsläkares uppgifter är bevisat att mannen avled till följd av kvävning med efterföljande hjärtstopp", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Filmen som hänvisas till är från en sopbil som var i närheten, där polisen ses hålla sitt knä mot mannens bröstrygg i omkring 1 minut och 45 sekunder.

Genom oaktsamhet

Enligt domstolen orsakade polisen mannens död genom oaktsamhet.

"Tingsrätten anser att det vid den tidpunkt då NN (målsäganden) belagts med handfängsel inte längre fanns något hot om trängande fara eller våld som motiverade våldsanvändning genom att fortsätta pressa ned NN mot trappavsatsen", skriver tingsrätten i sin dom.

Försvaret hade åberopat ett annat rättsmedicinskt utlåtande än det som domstolen lutar sig mot, i vilket kvävning inte anses vara den troliga dödsorsaken. Enligt det utlåtandet var den troliga dödsorsaken hjärtstopp på grund av en försurning av blodet till följd av långvarig och kraftig ansträngning.

– Det rimliga alternativet är att blodet har kraftigt försurats, för det är ett extremt ph-värde vi pratar om. Sedan hur tingsrätten bedömt frågan exakt kan jag inte svara på, men man har kommit fram till att min klient har orsakat döden och det har jag lite svårt att förlika mig med utifrån hur bevisningen ser ut, säger Tobias Enochson.

Enligt försvaret var inte mannen nedtryckt på det sätt som påstås, utan han kunde röra sig och skrika och därmed även andas, säger Enochson.

En av nämndemännen var skiljaktig och ville i stället döma polisen för tjänstefel.

Polisens personalansvarsnämnd hade tidigare beslutat att polisen får behålla sin tjänst oavsett vad domen blir, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!